Carnea in alimentatie

de Dr. Ovidiu Chis

Argumentul cel mai vehiculat de catre cei care consuma carne este ca in hrana lacto-vegetariana nu se gasesc toate substantele nutritive necesare si mai ales toti aminoacizii esentiali (adica cei care nu pot fi sintetizati de organism si trebuie adusi prin alimentatie). Este fals. Toti cei 9 aminoacizi esentiali (histidina, izoleucina, leucina, lizina, metionina, fenilalanina, treonina, triptofanul, valina) se regasesc in hrana lacto-vegetariana: unii in cereale, altii in leguminoase, lapte si oua. Cei doi aminoacizi controversati – triptofanul si valina se gasesc in cereale si leguminoase, completand astfel ceea ce in fructe si legume ar putea fi insuficient. Este o eroare "traditionala" de a spune despre carne ca este indispensabila. Laptele, branza, iaurtul, graul integral, porumbul, nucile etc. contin cantitati mari de proteine complete.

Un regim avand la baza fructe, legume, cereale, produse lactate si 1-2 oua pe saptamana poate fi considerat ca perfect echilibrat. Chiar si pentru cresterea unui copil nu este nevoie de carne in alimentatie. Din experienta indelungata a unor popoare orientale (chinez si indian), copiii cresc mai sanatosi si mai inteligenti daca sunt hraniti cu seminte oleaginoase, cereale, legume si fructe, excluzand total carnea.

Click aici pentru a downloada capitolul referitor la carne din cartea "Ghid de alimentatie sanatoasa" de Dr. Ovidiu Chis.

Capitulul referitor la carne contine informatii referitoare la:

  • Alimente care nu sunt recomandate pentru ca sunt extrem de nocive:
    1. carnea de mamifere (porc, vita, oaie, vanat)
    2. grasimile animale (untura, slanina, peste gras, seu)
    3. celelalte tipuri de carne (pasare, peste)

  • Continutul in proteine al alimentelor:
    70 % alge
    35-40 % soia
    30-35 % ciuperci, anumite branzeturi tari
    25-30 % linte, mazare, arahide, unt de arahide, grau incoltit, drojdie de bere, parmezan
    20-25 % fasole, migdale, vinete, alune, branza, cascaval
    18 % oua
    13-15 % nuci, grau, ovaz, secara si alte cereale

  • De ce carnea si grasimile animale trebuie evitate:
    1. Sunt sursa cea mai mare de colesterol
    2. Provoaca aciditatea sangelui, cu o serie de consecinte negative
    3. Demineralizeaza organismul
    4. Produc fenomene de putrefactie in tubul digestiv, ducand la intoxicarea organismului
    5. Au foarte multe calorii, care evident se depun tot sub forma de grasime in corpul uman.
    6. Energia cheltuita pentru digestia carnii este foarte mare, aproape echivalenta cu energia pe care carnea o cedeaza corpului, motiv pentru care cei care consumă carne se vor simţi satui, dar molesiti (aceasta masa fiind greu digerabila) si aparent puternici, dar de fapt obositi (fiind ametiti de hormonii excitanti).

  • Deosebiri fundamentale intre carnivore si om

  • Despre ciuperci, o excelenta sursa de nutrienti
    Stiati ca ciupercile:
    1. Sunt o excelenta sursa de nutrienti. In compozitia lor glucidele se combina cu proteinele intr-un raport optim. Carnea nu contine glucide si este mai saraca în proteine decat ciupercile.
    2. Contin multe minerale (potasiu, fosfor, calciu, magneziu, seleniu, cupru), substanţe organice (zaharuri, proteine, lecitină), acizi organici (tartric, malic, citric), oligoelemente şi numeroase vitamine (A1, B1, B2, D).
    3. Sunt alimente alcalinizante, arsurile la stomac aparute dupa consumul de alimente cu aciditate ridicata sunt alungate cu ciuperci.
    4. Au proprietati care impiedica formarea si dezvoltarea tumorilor.
    5. Sunt energizante desi au putine calorii, fiind utile in curele de slabire.

  • Digestia carnii si putrefactia in tubul dugestiv
    Spre deosebire de plante, care au o membrana celulara rigida si un sistem circulator simplu, celulele animale mor foarte rapid cand circulatia este oprita. Imediat ce viata inceteaza, proteinele animale se coaguleaza si sunt secretate enzime autodistructive; se formează noi substante numite ptomaina, putresceina si cadaverina, provenite din degradarea proteinelor.
    Cea mai mare cantitate de carne este consumata de obicei la un interval de o saptamană sau doua dupa taiere, dar putrefactia si cresterea numarului de bacterii incepe imediat dupa moarte.
    Obisnuinta de a consuma o asemenea carne animala, in starea sa caracteristica de descompunere rapida creeaza otravuri foarte violente in colon si imbatraneste prematur tractul intestinal si intregul organism.

  • Cele 3 mari pericole pentru consumatorul de carne: otravirea, cancerul si bolile cardiace
    Eschimosii, care traiesc preponderent cu carne si grasimi animale imbatranesc foarte rapid, avand o medie de viata de numai 27 de ani si jumatate! Paradoxal, ei nu sunt atat de afectati de ateroscleroza, datorita uleiurilor de peste consumate, dar organele interne le sunt grav afectate datorită cantitatilor mari de toxine provenite din carne. Kirghizii, trib nomad din Rusia orientală, al căror regim se compune in mod esential din carne, imbatranesc la randul lor prematur si nu depasesc, cel mai adesea, varsta de 40 de ani.
    La polul opus, poporul din Valea Hunza (Pakistanul de nord), locuitorii din Okinawa si serpasii din Nepal au atras atentia cercetatorilor prin longevitate si lipsa bolilor degenerative, in special cancerul şi bolile cardio-vasculare.
    Secretele lor sunt:
    1. alimentatia vegetariana
    2. consumul de apa pura (apa fosila provenita din topirea ghetarilor)
    3. climatul uscat si insorit
    4. stil de viata auster, cu mult exercitiu fizic

  • Este omul creat pentru a se hrani cu carne?
    Psihologii au demonstrat predispozitia alimentara a rasei umane prin urmatorul experiment: puneti in patutul unui copil un iepuras si un mar. Dacă el va manca iepurasul si se va juca cu marul, putem spune ca rasa noastra este creata pentru a se hrăni cu carne... dar nu este asa.

  • Viata intr-o ferma de animale
    Fermele s-au schimbat in adevarate fabrici de accelerare a cresterii animalelor. Numeroase animale nu mai ajung niciodata, pana in momentul taierii, sa vada lumina zilei. Viata lor se desfasoară total fortat intr-un mediu restrans, neprielnic si se sfarseste printr–o moarte brutala.

    Iata un exemplu dezgustator:
    Fermele de crestere a puilor de gaină intr-un ritm accelerat.
    Ouale sunt clocite la etajul superior.
    Puii sunt in mod curent drogati şi indopati. Ei manancă cu lacomie, fara posibilitatea de a se misca prea mult si fara aer curat.
    Pe masura ce cresc sunt deplasati catre etajele inferioare.
    Cand ating etajul de jos sunt taiati.

    Cu totii intuim conditiile mizere ale acestor ferme, chiar si dupa mirosul respingator pe care il degaja in jurul lor pe o distanta de cativa km. Nu mai este nevoie sa spunem ca este un proces nefiresc de crestere a animalelor si putem intui ce dezechilibre se afla in corpul acestor animale, pe care omul le asimileaza inconstient!

    In SUA chiar si aceste fabrici de carne vie sunt azi demodate. Fermele moderne sunt acum giganti de metal, sub forma unor trenuri de 15 km lungime, amplasate pe un sistem de canale care colectează excrementele.
    Puii proaspat iesiti din incubatoare se pun in custi care se deplaseaza lent, parcurgand cei 15 km in 3 zile, la capatul opus fiind abatorul. In acest timp puilor li se dezvolta pulpele de 4–5 cm, restul corpului fiind prea mic se toaca pentru a fi folosit ca hrană pentru ceilalti pui.

    Evident acesti pui nu seamana cu puii pe care noi ii cunoaştem. Corpul lor este un "dezastru genetic"; ei nu pot sta in picioare si nu au pene, pentru ca toata energia lor sa se transforme in carne.
    Excrementele lor sunt foarte bogate in proteine (peste 60 %), motiv pentru care dejectiile "valoroase” nu se arunca, ci se amestecă in furaj.

    Hrana lor este foarte concentrata in proteine: amestecuri provenite din industria chimica (hormoni, factori de crestere, vitamine, antibiotice) amestecate cu carnea puilor taiati si cu... excrementele puilor anteriori.
    O astfel de ferma produce in jur de 15 milioane de pulpe de pui pe saptamana.
    Puiul parcurge astfel trei zile cu "trenul morţii”, ajungand apoi mancarea preferata si traditionala a americanilor – sandwich-ul cu pulpe de pui sau alte preparate Fast-Food.

  • Consideratii de ordin moral
    1. Uciderea ii cauzeaza animalului suferinte atroce, acesta resimtind durerea intocmai ca si fiinta umana. Animalele, mai ales vacile simt mirosul de sange prezent in abatoare si stiu ca este un loc al mortii, traind o cumplita groaza.
    2. Nici un drept natural nu ne autorizeaza sa condamnam la moarte un animal.
    3. Practica uciderii animalelor dezvolta la om insensibilitatea, sadismul si totala lipsa de respect fata de viata.

  • Citate ale unor vegetarieni celebri