Cel mai grav caz de maltratare a cailor in Europa

Cai dusi la abator

La un an dupa ce Parlamentul European a cerut interventia in cel mai grav caz de maltratare a cabalinelor din Europa, zeci de mii de cai sufera in continuare, transportati in conditii mizere pentru a fi sacrificati in Europa. Organizatia britanica World Horse Welfare indeamna publicul larg sa actioneze pentru a opri acest abuz.

Pe 25 februarie 2010, la indemnul opiniei publice, 405 Europarlamentari din toate cele 27 de tari membre au semnat pentru sustinerea acestei cauze. România si Polonia sunt principalele tari care exporta cai vii pentru sacrificare. 85% din Europarlamentarii români au semnat Declaratia 54/2009 prin care se cerea modificarea legislatiei curente cu privire la transportul cailor. Declaratia Scrisa pe tema bunastarii cabalinelor este prima de acest fel care a fost vreodata adoptata de Parlamentul European.

Cu toate aceste, caii care sunt trimisi spre sacrificare in Uniunea Europeana (Italia este principala tara de destinatie) parcurg in continuare mii de kilometri, zile in sir, fara opriri pentru odihna, cu acces redus la hrana si apa, in vehicule inadecvate. Din aceste motive, zeci de mii de caii sufera in fiecare an de vatamare, deshidratare, stres si epuizare. Multi dintre ei sunt bolnavi si nu sunt apti pentru a fi transportati.

Iubitorii de cai din România pot ajuta trimitând mesaje scrise Europarlamentarilor români, care au capacitatea de a exercita presiune asupra Comisiei Europene in acest moment de maxima importanta – in toamna, Comisia Europeana urmeaza sa lanseze un raport prin care va examina impactul pe care il are Reglementarea curenta cu privire la transport. Este important ca acest raport sa contina recomandari pentru schimbarea legislatiei.

Jo White, Director de Campanii al World Horse Welfare, spune: „Este momentul ca opinia publica sa traga la raspundere Comisia Europeana. Sa intrebe de ce nu face nimic pentru a curma suferinta acestor animale. Legislatia actuala este defectuoasa, iar Comisia Europeana trebuie sa intervina pentru schimbarea ei. Sustinuti de dovezi stiintifice proprii, dar si independente, World Horse Welfare cere: impunerea unor calatorii care sa ajunga la destinatia finala in cel mult 12 ore, precum si adecvarea vehiculelor care transporta cabaline, astfel incât sa permita suficient spatiu individual in functie de marimea fiecarui animal.“

World Horse Welfare are mare nevoie de ajutorul publicului larg. Doar prin efortul nostru al tuturor putem pune capat suferintei. ii rugam pe toti iubitorii de cai sa trimita scrisori Europarlamentarilor si Comisiei Europene prin care sa le ceara sa se implice. Cine doreste, poate folosi modelele de scrisoare existente pe site-ul World Horse Welfare Romania, la aceasta adresa: http://www.worldhorsewelfare.ro/Transport-s14-ro.htm Tot aici gasiti mai multe informatii despre aceasta campanie.

Informatii pentru redactori:

Pentru mai multe detalii luati legatura cu Lou Chapman (01953 497248/ 07824 302640 / louchapman@worldhorsewelfare.org), reprezentant relatii publice in cadrul World Horse Welfare UK sau cu Iulia Marusca (0741.146.864 / iulia@productive.ro), reprezentant relatii publice pentru World Horse Welfare in România.

World Horse Welfare se afla pe Twitter – www.twitter.com/horsecharity si Facebook – www.facebook.com/worldhorsewelfare.

O Declaratie Scrisa este un text prin care Europarlamentarii pot lansa sau re-lansa o discutie pe orice tema care cade sub sfera de activitate a Uniunii Europene.

Declaratia Scrisa pe tema bunastarii cailor de anul trecut a fost semnata de 49% din Europarlamentarii din Italia, 49% de cei din Polonia, 85% de cei din România, 86% de cei din Marea Britanie.

De aproape un secol, World Horse Weflare ofera o noua sansa la viata cailor maltratati si neglijati din Marea Britanie si din lumea intreaga. Organizatia lucreaza alaturi de sustinatorii sai pentru a le oferi tuturor cailor o viata sanatoasa, fericita si implinita. Activitatile World Horse Welfare includ campanii pentru un tratament mai bun, educarea si informarea proprietarilor de cai, interventii in cazuri de abuz. Pentru mai multe informatii vizitati www.worldhorsewelfare.org si www.worldhorsewelfare.ro