Frati umani, deveniti vegetarieni !
Bovinele rumega 30% din cerealele noastre

À la Une < Le Nouvel Observateur < Frères humains, devenez végétariens !
08 Mai 2008

Traducere de Claudia Bregner

Ar fi de ajuns renuntarea la carne pentru a limita penuria de grane, prezervandu-se in acelasi timp si mediul inconjurator si sanatatea.

"Elita intelectuala din tarile dezvoltate considera perfect normal sa se nelinisteasca in privinta suprapopularii in lume, dar uita totusi un fapt anume. Adevarata suprapopulare este cea a vitelor [animalelor de ograda]."

Animale domestice Animale domestice Animale domestice

Autorul acestor fraze nu este un vacofob excentric sau un vegetarian fanatic, ci economistul american Jeremy Rifkin, autor, intre cele doua eseuri despre munca sau noile tehnologii, a pasionantului «Beyond Beef», un eseu despre impactul devastator al industriei crescatoriilor.

Suprapopulare ? Cu 1,4 miliard de vaci, planeta noastra se naruieste practic, literalmente, sub greutatea vitelor: greutatea cumulata a tuturor acestor rumegatoare este superioara greutatii intregii populatii omenesti cu toate cele 6 miliarde de locuitori ! Si este din ce in ce mai rau. Productia de carne a fost multiplicata de cinci ori incepand cu anii 1950, pentru a trece apoi la 265 milioane de tone. Si ar trebui inca sa se mai dubleze in urmatorii 20 de ani.

Iata motive in masura sa-i ingrozeasca pe expertii in alimentatie, care se intreaba cum va putea pamantul sa hraneasca cele 3 miliarde de oameni suplimentari in urmatoarele decenii. Concurenta dintre animalele de crescatorie si oameni se anunta foarte stransa. Caci 80% din alimentatia animala provine din culturile care ar putea servi consumului uman: porumb, soia.

In era crescatoriilor industriale, vitele noastre acapareaza numai ele singure 60% din productia mondiala de cereale, adica 670 milioane de tone ! Un volum care ar ajunge sa hraneasca amplu cele 850 de milioane de fiinte omenesti care sufera de malnutritie. De fapt, din punct de vedere malthusian, carnea nu este "rentabila". Se estimeaza ca un vegetarian consuma in medie 180 de kilograme de grane pe an, cata vreme un consumator de carne risipeste 930 de kg pe an.

Pentru a compara randamentul diverselor specialitati agricole, agronomii calculeaza un prag de conversie alimentara care corespunde cu raportul dintre numarul de proteine consumate si cele produse. Pentru a obtine 1 calorie de pui, sunt necesare circa 4 calorii de hrana vegetala. Idem pentru porc sau oua. Pentru lapte, se ridica la 8. Iar pentru vita, la 17, a se vedea chiar mai mult !
Prin comparatie, cartoful este mai putin lacom, pragul sau de conversie nefiind decat de 0,46. Si inca nu s-au socotit nevoile in apa: pentru a produce 100 de grame de vita, trebuie 25 000 litri de apa.

Septelul nostru mai este in plus si expansionist. In total, cresterea si productia alimentelor pentru vite rapesc 78% din terenurile agricole mondiale, adica 30% din toata suprafata globului, de trei ori mai mult decat in 1960. «Pe un hectar de teren, un agricultor poate hrani aproximativ 30 de persoane daca le consacra la cultivarea legumelor si a fructelor. Daca produce oua sau carne, ratia se reduce la 5 persoane. Si la mult, mult mai putin, daca este vorba despre carnea rosie», spune Bruno Parmentier, autorul lucrarii «Hranirea omenirii», si director la Scoala Superioara de Agricultura din Angers [Universitate].

Pericole verzi cu patru picioare

Animale domestice Animale domestice Animale domestice

Lucrul cel mai lipsit de sens? Este ca toata aceasta gaselnita este destinata cu prioritate la 0,1% din populatia planetei, infima mica minoritate a bogatilor acestei lumi. Consumul nostru de carne a trecut de la 30 de kg pe persoana si pe an in 1919 la mai mult de 100 de kg astazi. Este de 3 ori mai mare decat cantitatea preconizata de catre organismele de sanatate.

Nu doar ca regimul nostru carnivor infometeaza planeta, dar ne ucide si pe noi prin recrudescenta bolilor celor "bine hraniti": accidente cardiovasculare, diabet, obezitate...

Si, ca sa nu aranjeze chiar nimic, contribuie si la incalzirea climatica. Dupa un raport publicat in 2006 de catre FAO, cresterea vitelor este responsabila cu 18% din emisiile de gaz cu efect de sera. Adica mai mult decat sectorul transporturilor ! Cu flatulatiile lor incarcate de metan, cu tonele de balegar mustind de gaz ilariant (NO2), faimosul NO2 si el dintre cele mai nocive, fara sa socotim emisiile de amoniac, sinonime cu ploi acide si dejectiile lor care polueaza panzele freatice, fermecatoarele noastre vite sunt pericole verzi [in sensul de "ecologice"] pe patru picioare. Extinderea pasunilor dedicate lor face ravagii.

In America centrala, 20% din zonele impadurite au fost deja defrisate. Si este chiar si mai rau in Brazilia, unde 38% din Amazonia au fost sacrificate pentru bovine. O defrisare care se accelereaza odata cu imensele plantatii de soia destinate sa ne hraneasca noua vacile. Regatul meu pentru un antricot.

Doan Bui
Le Nouvel Observateur