O solutie pentru diabet: alimentatia vegana

de Kathy Freston, AlterNet
8 Octombrie 2009

Traducere de Daniela Dragomir

http://www.alternet.org/healthwellness/143149/a_solution_for_diabetes%3A_a_vegan_diet?page=entire

Studiam cea mai comuna si devastatoare boala cu care se confrunta americanii, cu scopul de a gasi un fir comun care sa duca atat la cauza cat si la remisie. Asa cum este acum (in America – nota trad.), una din doua persoane va face cancer sau boli de inima, si unul din trei copii nascuti dupa 2000 va fi diagnosticat cu diabet de tipul 2. Aceste boli sunt devastatoare pentru cei pe care ii impovareaza, si, de asemenea, pentru un sistem de sanatate care se zbate sa tina pasul.

Doctorii si cercetatorii in nutritie extraordinari cu care am vorbit par sa spuna – si spun fervent – acelasi lucru: o alimentatie bogata in proteine animale este dezastruoasa pentru sanatatea noastra, in timp ce o alimentatie bazata pe plante (vegana) previne bolile si ne reda sanatatea. Si ei spun asta bazandu-se pe date stiintifice de tip peer – review, adica standardul de aur al studiilor. Chiar si foarte conservatoarea American Dietetic Association (ADA) spune: “ Alimentatia vegetariana este adesea asociata cu un numar de avantaje pentru sanatate, incluzind valori mai scazute ale colesterolului in sange, un risc mai scazut al bolilor de inima, valori mai reduse ale tensiunii arteriale, risc mai redus de hipertensiune si diabet de tip 2. Vegetarienii tind sa aiba un indice al masei corporale (body mass index - BMI) mai scazut si rate mai mici de imbolnaviri de cancer in ansamblu”.

Diabetul nu inseamna doar ca iei o pastila sau o injectie in fiecare zi. Inseamna sa pierzi 10 ani din viata. Si in timp ce te indrepti catre acel sfarsit necomfortabil, trebuie sa faci fata unui risc crescut de infarct, orbire, amputare, pierderea functiilor rinichilor. Este o afectiune grava. Vestea buna este ca diabetul poate fi oprit si este reversibil intr-un timp foarte scurt prin anumite modificari in alimentatie.

Pentru a intelege mai bine diabetul si pentru a invata cum devine reversibil, am stat de vorba cu Dr. Neal Barnard, presedinte al Comitetului Medicilor pentru Medicina Responsabila (The Physician's Committee for Responsible Medicine). Este profesor de medicina asociat adjunct la George Washington University School of Medicine si autor a numeroase articole stiintifice in jurnale prestigioase de peer-review, si un lector frecvent la sesiunile stiintifice ale Asociatiei Americane a Diabetului (American Diabetes Association). Cercetarile sale in domeniul diabetului au fost finantate de Institutul National pentru Sanatate, ramura de cercetare a guvernului Statelor Unite. Este de asemenea autor al programului pentru reversia diabetului “Dr. Neal Barnard's Program for Reversing Diabetes’.

KF: de ce este diabetul de tip 2 brusc atat de raspandit?

NB: Alimentatia se schimba nu doar in Statele Unite ci in toata lumea. Diabetul pare sa urmeze propagarea alimentatiei bazate pe carne, cu continut mare de grasimi si calorii. Timp de secole japonezii au fost slabi si in general sanatosi datorita alimentatiei traditionale bazate pe orez. Pana in 1980, doar 1-5% dintre japonezii adulti cu varste peste 40 de ani aveau diabet. Incepand cam din acea perioada, prin adoptarea rapida a alimentatiei vestice, carnea, laptele, branza si bauturile acidulate au devenit o moda. Dimensiunile taliei s-au marit si, pana in 1990, incidenta diabetului in Japonia a urcat pana la 11-12%.

Acelasi trend s-a inregistrat in Statele Unite. De-a lungul secolului trecut consumul de carne pe locuitor a crescut de la circa 150 pounzi (68 kg) pe an in 1900 (si care era deja foarte ridicat in comparatie cu alte tari) la peste 200 pounzi (91 kg) astazi. Cu alte cuvinte, americanul obisnuit consuma acum cu 50 pounzi (23 kg) de carne mai mult in fiecare an, comparativ cu secolul trecut. In acelasi interval, consumul de branza a crescut de la sub 4 pounzi (1,8 kg) de persoana pe an la circa 32 pounzi (15 kg) astazi. Consumul de zahar a crescut, de asemenea, cu circa 30 pounzi (14 kg) de persoana pe an. Unde punem tot acest consum suplimentar de carne, branza si zahar? Acesta contribuie la grasimea din organism, de asemenea, urmata de diabet. Astazi, aproape 13% din populatia Statelor Unite are diabet de tip 2, desi multi dintre ei nu sunt constienti de acest lucru.

KF: Care este cauza diabetului?

NB: In mod normal, celulele corpului folosesc drept combustibil zaharul simplu sau glucoza, la fel cum masinile folosesc benzina. Glucoza provine din hrana dulce sau cu amidon pe care o consumam, si hormonul insulina o escorteaza in celulele muschilor pentru a ne pune in miscare. Glucoza trece de asemenea in celulele creierului si ne pune in miscare gandirea. In diabetul de tip 2, celulele rezista la actiunea insulinei, asa ca glucoza intimpina dificultati in a ajunge la celule.

KF: Ce se intampla cu organismul care dobandeste diabet? Ce probleme apar?

NB: Daca glucoza nu mai poate patrunde in celule, se depoziteaza in sange. Este ca si cum benzina de la pompa de benzina nu poate sa ajunga in rezervorul de benzina, si se varsa in exteriorul masinii, ajunge pe ferestrele masinii si pe pavaj. Situatia este periculoasa. Nivelurile anormale de glucoza care circula in fluxul de sange sunt toxice pentru vasele de sange, in special pentru vasele mici de sange ale ochilor, rinichilor, extremitatilor si inimii.

KF: Problema este cu adevarat grava, sau se poate rezolva prin medicamente?

NB: O persoana cu diabet pierde mai mult de 10 ani din viata, in medie; cam 3/4 vor muri prematur de infarct. De asemena este una din cauzele majore de orbire, amputare, pierdere a functiei rinichilor. Sunt disponibile multe medicamente, de la insulina, la medicatie orala, si o varietate in continua crestere de alte medicatii. Pentru a proteja inima, multi pacienti sunt pusi pe medicatie pentru scaderea colesterolului si a presiunii sangelui. Un diabetic care vine la cabinetul meu foloseste in mod obisnuit medicamente in valoare de 3.000 – 5.000 $ pe an. Aceste tratamente doar reduc evolutia bolii, iar multi oameni au probleme grave desi se afla sub tratament.

Dati-mi voie sa subliniez ca acest scenariu sumbru nu trebuie sa se intample. Daca o alimentatie nesanatoasa este cauza, o alimentatie mai buna poate oferi rezolvarea acestei probleme.

KF: Cum putem evita aceste probleme?

NB: Solutia este sa ajutam insulina din organism sa lucreze normal. Atata vreme cat insulina din organism poate sa escorteze normal glucoza catre celule, diabetul nu se produce. Rezistenta la insulina care duce la diabet pare sa fie cauzata de depozitarea de grasimi in celulele muschilor si, de asemenea, in ficat. Va propun urmatoarea analogie: Intr-o zi ajung acasa de la munca si incerc sa deschid usa de la intrare cu cheia. Observ atunci ca nu merge cheia si usa nu se deschide. Privind prin gaura cheii, vad ca cineva a introdus guma de mestecat in broasca. Acum, daca ‘cheia’ insulinei nu deschide celula pentru insulina, exista ceva care interfereaza cu aceasta. Nu este vorba de guma de mestecat, desigur. Problema sunt grasimile. In acelasi mod in care guma de mestecat din broasca usii te impiedica sa deschjzi usa de la intrare, particulele de grasimi din celulele muschilor interfereaza cu efortul insulinei de a deschide celula catre glucoza. Aceste grasimi vin de la carnea de vaca, pui, peste, uleiuri folosite la gatit, produse lactate. Solutia este sa evitati aceasta hrana grasa. Cei care evita orice produs animal evita astfel si grasimile animale, ei par sa aiba mult mai putine depozite de grasimi in celule, si riscul de diabet este extrem de scazut. Ajuta de asemenea si minimizarea uleiurilor vegetale.

Putem face chiar mai mult decat preventie. Cei care au deja diabet si adopta o alimentatie vegana saraca in grasimi, starea lor de sanatate se imbunatateste adeseori peste asteptari. In cercetarea noastra, finantata de guvernul american, am descoperit ca alimentatia vegana este mai eficienta decat alimentatia traditionala recomandata curent in diabet, si este mult mai sigura decat alimentatia saraca in carbohidrati.

KF: Ce ne spuneti despre afirmatia ca o alimentatie vegetariana are prea mult amidon, care ridica nivelul zaharului in sange?

NB: Hrana care contine amidon: cerealele integrale, fasolea, si legumele, este sanatoasa si organismul este proiectat sa sa foloseasca glucoza continuta in aceasta hrana. In diabetul de tip 2, organismul si-a pierdut din aceasta abilitate. Dar raspunsul este nu sa evitam amidonul, ci sa refacem capacitatea organismului de a-l utiliza. La urma urmei, culturile a caror alimentatie este bogata in carbohidrati – Japonia, China, America Latina etc – au avut o incidenta foarte scazuta a diabetului pana cand carnea, branza si alte alimente grase au inlocuit alimentatia sanatoasa bogata in carbohidrati; doar atunci diabetul a capatat amploare.
Moda dietei Atkins din pacate i-a facut pe multi oameni sa creada ca amidonul, carbohidratii, sunt cumva riscanti. Aceasta notiune este la fel de nestiintifica precum a sugera ca apa sau oxigenul este periculos. Organismul are nevoie de toate aceste lucruri pentru o buna sanatate.

O alta idee pe cat de persistenta pe atat de eronata este abordarea alimentatiei dupa grupa de sange. O carte populara pe acest subiect spunea ca cei cu grupa de sange A ar trebui sa urmeze o alimentatie vegetariana, iar cei cu grupa 0, dimpotriva. Din pacate multi cititori cu grupa 0 au urmat acest sfat, care s-a dovedit a fi gresit. Fapt este ca oamenii cu grupa de sange 0 raspund la fel de bine ca ceilalti la alimentatia bazata pe plante. Alimentatia vegana este de ajutor si eficienta, indiferent de tipul de sange.

KF: Poate diabetul sa fie reversibil?

NB: Da. Cand oamenii incep o dieta sanatoasa, majoritatea vad imbunatatiri mari ale greutatii corporale, colesterolului si zaharului in sange. Nevoia pentru medicamente se reduce, iar in unele cazuri s-ar putea sa nu mai fie nevoie de medicamente. In unele cazuri,ei nici n-ar afla vreodata ca au avut diabet. Oricum, pacientilor le recomand sa nu arunce pur si simplu medicatia. Ei trebuie sa consulte medicul astfel incat sa-si poata schimba regimul medicatiei numai daca si cand este bine.

Dati-mi voie sa va prezint un caz: un barbat pe nume Vance s-a alaturat studiului nostru. Tatal sau murise inainte de 30 de ani si Vance a fost diagnosticat cu diabet la 31 de ani. Cand a inceput studiul nostru, el a adoptat o alimentatie saraca in grasimi, vegana, si treptat a pierdut circa 23 kg intr-un an. Nivelul zaharului in sange a revenit la normal si medicul sau i-a intrerupt tratamentul. Imaginati-va cum este sa vezi membrii familiei asaltati de aceasta boala, si apoi sa realizezi ca ai rezolvat eficient problema facand modificari sanatoase in alimentatie.

Vance m-a incurajat sa spun ca nu doar zaharul din sange s-a imbunatatit, de asemenea functia erectila s-a imbunatatit semnificativ – in caz ca cineva are nevoie de o motivatie in plus.