Stop Foie Gras

Traducere de Claudia Bregner

Stop Foie Gras

Filme:

Cruelty exposed inside Elevages Perigord, Canada's largest foie gras producer. An investigation by Farm Sanctuary and Global Action Network.
http://www.youtube.com/watch?v=8IWN8UGDyC0&feature=related

VIVA - the wonderful world of gavage
http://www.youtube.com/watch?v=KEV4IKXn_T4&feature=related

Foie Gras
http://www.youtube.com/watch?v=UxXnq0Oj5as

Sursa: www.stopgavage.com
Foie gras (in romaneste "ficat gras") este ficatul bolnav al unei rate sau gaste care a fost hranita fortat de cateva ori pe zi printr-un tub de metal lung de 20-30 cm, indesat pe gat pana cand ajunge in stomac. Pentru a forta cresterea ficatului, pasarea trebuie sa ingurgiteze o cantitate uriasa de porumb in cateva secunde. Prin aceasta metoda ficatul devine de 10 ori mai mare decat in mod obisnuit, si produce steatoza hepatica - adica o pasare bolnava.

Ficatul unei pasari bolnave in stanga, in partea dreapta cel al unei pasari sanatoase:

Stop Foie Gras

Stop Foie GrasStop Foie Gras Stop Foie Gras Stop Foie Gras Stop Foie Gras Stop Foie Gras

Daca pasarea se zbate cand tubul este introdus pe gat sau esofagul se contracta ca urmare a senzatiei de voma, pasarea se poate sufoca si gatul poate fi perforat, provocandu-i moartea.

Introducerea tubului produce leziuni care se infecteaza si se inflameaza, devenind dureroase. Supra-alimentarea dezechilibrata si fortata pot duce frecvent la boli ale sistemului digestiv, letale.

Imediat dupa fiecare sedinta de hranire fortata pasarea ramine fara aer; datorita maririi ficatului, respiratia devina dificila, miscarile - dureroase.

Stop Foie Gras Stop Foie Gras Stop Foie Gras Stop Foie Gras

Daca tratamentul ar continua ar duce la moartea pasarii. Pasarile crescute pentru foie gras sunt taiate inainte de a ajunge sa moara din cauza hranirii fortate. Oricum cele mai firave pasari sunt muribunde cand ajung in camera de taiere, iar multe nu rezista nici macar atat: mortalitatea ratelor este de 10 pana la 20 de ori mai mare in timpul perioadei de hranire fortata decat in mod obisnuit.

Suferinta extrema

Chiar si numai violenta inerenta a productiei de foie gras ar justifica abolirea foie gras. Oricum pentru multe din aceste pasari chinul lor nu se limiteaza la brutalitatea hranirii fortate. Se practica scurtarea ciocului fara anestezie, pentru un mare numar de pasari.

In mod natural ratele petrec o mare parte a vietii pe apa. In aceste ferme multe pasari sunt tinute in hale apoi in custi, pe podele de sarma care le ranesc picioarele. Custile sunt atat de mici incat pasarile nu se pot intoarce, cu atat mai putin sa stea in picioare sau sa-si intinda aripile. Din cele care supravietuiesc pana la taiere, multe vor suferi fracturi ale oaselor in timpul transportului si manipularii, si apoi prin prin spinzurarea cu capul in jos pentru electrocutare inainte de a li se taia gatul. Femelele de rata sunt de obicei strivite de vii sau gazate imediat dupa eclozare pentru ca ficatul lor are mai multe vase de sange decat ale masculilor.

Stop Foie Gras Stop Foie Gras Stop Foie Gras Stop Foie Gras Stop Foie Gras

Placere pentru unii, suferinta pentru altii

Poate simpla placere de a manca ficatul unui animal sa justifice condamnarea la o asemenea viata oribila unei fiinte vii care simte durerea, suferinta, asemeni noua? Doar pentru ca apartine altei specii, avem dreptul sa ramanem surzi fata de aceasta suferinta, sa acceptam in tacere aceasta sclavie imorala?

Exista legi care protejeaza animalele impotriva torturii si cruzimii. Aceste legi sunt in mod deliberat ignorate in cazul celor 30 milioane de pasari ucise in fiecare an pentru foie gras, majoritatea in Franta. Ni se spune ca 'suferinta necesara' este acceptabila. Consumul acestui produs este oricum complet inutil. Nimeni, nici macar cei care fac profit din aceasta industrie nu pot sustine contrariul.

Stop Foie Gras Stop Foie Gras Stop Foie Gras Stop Foie GrasStop Foie Gras

Pretul pe kilogram de foie gras continua sa scada pentru consumator, in timp ce pasarile care sunt supuse deliberat la suferinta, platesc scump.

Franta plateste de asemenea scump pentru foie gras, fiind vazuta ca o natiune reactionara in comparatie cu acele tari care au interzis productia.

Stop Foie Gras Stop Foie GrasStop Foie Gras Stop Foie GrasStop Foie Gras Stop Foie Gras Stop Foie Gras Stop Foie Gras Stop Foie Gras Stop Foie Gras Stop Foie GrasStop Foie Gras

Cum Dumnezeu puteti numi traditie de inalta cultura un obicei barbar prin care pompati hrana printr-o pompa pneumatica sau printr-o palnie indesata in gatul animalului inchis in cusca?

Stop Foie Gras

Semnati manifestul STOP GAVAGE pentru abolirea foie gras:
http://www.stopgavage.com/en/manifesto.php

Wikipedia

Productia de foie gras este interzisa prin tratat in randul a 35 de tari europene prin Conventia Europeana pentru Protectia Animalelor de Ferma (Strasbourg, 10.III.1976) a Consiliului Europei, exceptand zonele unde practica este curenta. Articolul 6 al conventiei precizeaza: modul de administrare a hranei sau lichidelor, si de asemenea substantele continute in hrana sau lichidele administrate animalelor nu vor cauza suferinte inutile sau ranirea animalelor.
http://conventions.coe.int/Treaty/en/Treaties/Html/087.htm

Hranirea fortata a animalelor in alte scopuri decat cele medicale, respectiv pentru productia de foie gras (ficat gras) este interzisa explicit prin legi specifice in 6 din cele 9 provincii din Austria, in Cehia, Danemarca, Finlanda, Germania, Italia, Luxemburg, Norvegia, Polonia si prin interpretarea legii de protectie a animalelor in Irlanda, Suedia, Elvetia, Olanda si Marea Britanie. Turcia a interzis de asemenea hranirea fortata a animalelor in 2004.

In Israel Curtea Suprema a transmis ministerului israelian al agriculturii sa interzica hranirea fortata a gastelor, incepind cu 31 martie 2005.

In California, din 2012, California Health and Safety Code va interzice hranirea fortata a pasarilor in scopul obtinerii ficatului peste dimensiunile normale, ca si vanzarea produsului care rezulta din acest proces. In 2008, consiliul orasului San Diego a adoptat o rezolutie prin care sustine campania de informare a publicului de catre organizatiile de protectie a animalelor cu privire la cruzimea hranirii fortate a gastelor si ratelor pentru foie gras, apreciaza restaurantele care renunta la foie gras inainte de intrarea in vigoare a interdictiei in Calfornia, si indeamna locuitorii sa nu sustina aceasta forma de cruzime extrema fata de pasari, 85% dintre acestia fiind in favoarea unei interdictii imediate a foie gras.

Consiliul orasului Chicago a interzis vanzarea foie gras, in 2006. Initiatorul proiectului, Joe Moore Alderman a numit metoda obtinerii foie gras drept cruzime indiscutabila fata de animale.

In Argentina productia de foie gras este interzisa, constituind o forma de maltratare si de cruzime fata de animale.

Campanii:

VIER PFOTEN a obtinut inchiderea productiei de Foie Gras in cateva companii si scoaterea de la bursa a acestora. In martie 2009, compania Pannun Lud – in trecut cel mai mare producator de pate Foie Gras din lume – si-a sistat productia. In plus, in iunie 2009, comerciantii germani si austrieci au fost de acord sa opreasca vanzarea de Foie Gras si de carne provenita din productia de Foie Gras. La scurta vreme dupa aceea, en gros-istii austrieci Metro, AGM si CC Pfeiffer au incetat comercializara carnii din productia Foie Gras.

JUMULIREA PASARILOR VII: In anul 2009 s-au inregistrat progrese remarcabile: In Mai, Tranzit Ker (cel mai mare producator de carne de gasca din Ungaria) a incetat sa mai practice jumulirea pasarilor vii si a permis VIER PFOTEN sa desfasoare controale riguroase. Agonia jumulirii a fost oprita astfel pentru un milion de gaste. Dupa negocieri indelungate, alti doi mari producatori de carne de pasare din Ungaria au anuntat in luna Octombrie ca intentioneaza sa inceteze jumulirea pasarilor vii in viitor. In Noiembrie, echipe de cercetare sub acoperire, apartinand VIER PFOTEN, au descoperit carnea unor gaste jumulite de vii in restaurantele IKEA. Ca urmare, in cateva tari compania suedeza de mobila a eliminat din meniu picioarele de gasca.

Phil Collins este impotriva vanzarii foie gras - Octombrie 2008

Cantaretul Phil Collins le-a adresat o scrisoare reprezentantilor lantului de magazine Selfgrides, cerandu-le sa stopeze vanzarea foie gras.

Artistul este revoltat de faptul ca ratele si gastele sunt torturate pentru a obtine acest produs, informeaza GreenDaily.

Ficatul pasarilor este ingrasat prin introducerea unui tub in gatul animalelor, pentru ca acestea sa fie hranite cu forta. Foie gras-ul este interzis pana acum in 15 tari, dintre care si Marea Britanie. Printul Charles a scos foie gras din meniurile regale si acelasi lucru l-au facut si supermarketurile engleze, in acest an.

Printul Charles sustine campania unor activisti pentru protectia animalelor care vor sa elimine comercializarea de foie gras in Marea Britanie, informează Earth Times. Vocea Internatională a Vegetarienilor pentru Animale (VIVA) i-a cerut printului sa boicoteze vanzarea si consumarea foie-ului gras frantuzesc, facuta din ficatul ratelor sau gastelor torturate.

"Ca sa hraneasca cu forta aceste pasari, tuburile sunt introduse pe gaturile acestora de cateva ori pe zi. Se intampla foarte des ca aceste tuburi sa perforeze gaturile pasarilor si animalele sangereaza pana mor. Aceasta procedura sadica le imbolnaveste ficatul care se mareste de 10 ori fata de dimensiunile normale", a declarat Collins.

Organizatia PETA a lansat o petitie online pe care publicul larg sa poata sa o semneze pentru a interzice vanzarea foie gras-ului.
http://www.petatv.com/tvpopup/video.asp?video=foie_gras_USA&Player=wm&speed=_med

Fostul James Bond, Roger Moore, a denuntat tehnicile de producere a foie gras intr-o inregistrare video data publicitatii sub titlul "Indoparea pana la moarte".

Gestul sau survine dupa adoptarea, la 17 octombrie 2005, de catre Adunarea Nationala Franceza (Camera inferioara a Parlamentului), a unui amendament la legea de orientare agricola, prin care foie gras devine "un patrimoniu protejat in Franta".

Fostul agent 007 denunta conditiile de indopare a ratelor si gistelor, prin utilizarea unor tuburi infipte cu forta in gatul pasarilor pentru a le indopa pana cand ficatul lor devine dureros si umflat (steatoza) si pana la crearea unor rupturi de organe.
Actorul a remarcat si faptul ca producerea foie gras a fost interzisa in mai multe tari, printre care se numara si Israel, Elvetia si Marea Britanie. Guvernatorul Californiei Arnold Schwarzenegger a semnat in 2004 un proiect de lege vizand interzicerea producerii si comercializarii de foie gras in acest stat din vestul Statelor Unite ale Americii.

In ianuarie 2009 National Advertising Division a recomandat producatorului de foie gras D'Artagnan - New Jersey, US, sa nu mai difuzeze pe situl sau reclame prin care sa sustina ca produsul este obtinut din 'ficatul marit, dar nu bolnav', si ca pasarile sunt hranite manual, cu grija deosebita, conform standardelor. Producatorul a modificat voluntar publicitatea, inlaturind termenii considerati de agentia ca neputand fi probati suficient.
http://www.thefoodsection.com/foodsection/2009/01/foie-gras.html

In 2005, dr. Ward Stone, patologist in domeniul animalelor salbatice, dupa efectuarea mai multor necropsii ale unor pasari care murisera din cauza hranirii fortate, a concluzionat: 'viata scurta si torturarea ratelor crescute pentru foie gras sint in afara normelor de crestere in ferme. Pe baza patologiei care decurge din metoda de crestere pentru foie gras, recomand in mod clar interzicerea acestei practici'.
http://www.banfoiegras.com/Ward_stone.pdf

Campanii:
HSUS: http://www.hsus.org/farm/camp/ffa/foie_gras.html
Stop gavage: http://www.stopgavage.com/en/manifesto.php