Mitul Vitaminei B12

MYTHES ET RÉALITÉS SUR L’ALIMENTATION VÉGÉTARIENNE

Traducere de Claudia Bregner

Carnivorii sunt la fel de expusi riscului de carenta in B12, ba chiar mai mult, deoarece "produsele" cu care se hranesc ei sunt in zdrobitoare majoritate fierte, fripte, prajite, pasteurizate, sterilizate, etc. Prin aceste procedee se distrug toate vitaminele, inclusiv B12.

Cercetatorii contribuie la propagarea unei serii de false teorii nutritionale, in general datorita faptului ca nu au reusit sa se puna de acord asupra unei metode eficace de testare a nivelului biologic de vitamina B12 in organism sau in alimente. Este exemplificat cu studiul doctorului Gill Langely, in 1985 (jurnalul "Lancet") un raport alarmant in care acuza vegetarismul de a fi cauza carentelor in B12, in urma unui test efectuat pe 15 600 de vegetarieni din India, printre care descoperise 138 cu carenta.

Este primordial sa subliniem ca acestia consumau lapte fiert, procedeu prin care se distrug vitaminele. Proportia este absolut identica in randurile populatiei nevegetariene din Marea Britanie.

B12 (cobalamina) nu este realmente o vitamina. Este o substanta produsa de microorganisme cum ar fi bacteriile sau algele. Vitamina B12 de care avem nevoie este practic esential produsa de organismul nostru. Stomacul nostru secreta o substanta numita "factor intrinsec", care transporta vitamina B12 produsa de flora bacteriana si de intestine.

Bacteriile prezente in saliva noastra produc aproximativ 0.025 micrograme de B12 pe zi. Un miligram de B12 este suficient pentru a trai timp de 2 ani, iar pentru a constata o epuizare totala, trebuie mai multi ani, intre 5 si 15 ani.

Cel mai adesea, carentele in B12 nu provin dintr-o lipsa in alimentatie, ci din incapacitatea de a o asimila bine. Pentru a mentine un nivel acceptabil trebuie ca pancreasul, stomacul, intestinele si ficatul sa fie in stare foarte buna de sanatate.

Mai multi factori inhiba absorbtia de B12: tutunul, alcoolul, antibioticele, largi doze de vitamina C sintetica, anumite medicamente prescrise pentru hipertensiune, pentru guta, pentru Parkinson, pentru un nivel ridicat de colesterol, ca si interventiile chirurgicale la nivelul intestinului subtire sau al stomacului.

Carnivorii risca si mai mult decat vegetarienii sa cunoasca o carenta in B12, deoarece lentoarea digestiei carnii diminueaza sau impiedica secretia "factorului intrinsec" in stomac si perturba producerea acestei "vitamine".

Lipsa lui B12 provoaca o anemie severa, paloare, oboseala, ameteala, atingerea sistemului nervos central, tulburari digestive si anorexie.

Unii cercetatori sugereaza ca un adult ar avea nevoie de 0.1 micrograme (un microgram = un gram divizat la 1 milion) de B12 pe zi. Si totusi, aceasta recomandare se adreseaza unor indivizi avand o alimentatie carnivora, continand doze excesive de grasimi, proteine animale, alimente rafinate si denaturate, elemente care maresc nevoile in B12. Persoanele a caror alimentatie nu comporta decat foarte putine sau nici un fel de alimente de origine animala au nevoi realmente infime: 0.05 micrograme de B12 pe zi.

Sursele de B12: drojdia de bere, spirulina, polenul, bananele, apa minerala si de ploaie, gingsengul, curmalele, patrunjelul, ciupercile, arahidele, strugurii, prunele, salata, cojile de la boabele de soia, grauntele de floarea soarelui.

28g de radacina de praz, de sfecla rosie sau alte legume dau 0.1 - 0.3 micrograme de B12, ceea ce depaseste nevoile cotidiene.

In a 4-a zi de germinatie, 100 g de linte dau 237 micrograme de B12, 100 g de naut: 235.

Fiecare molecula de B12 contine o molecula de cobalt. Alimentatia trebuie deci sa includa o sursa de cobalt astfel incat flora intestinala sa sintetizeze bine aceasta "vitamina". Algele sunt foarte bogate in cobalt, deci in B12.

Epoca noastra moderna, aproape maladiv de "curata" (aseptizata) , produce alimente continand foarte putin B12. Daca aveti acces la legume din cultura biologica (ecologica), faptul de a nu le spala prea tare permite sa se retina mai mult B12.

In concluzie, uitand pentru o clipa ce ati citit acum sau pana acum, puneti-va intrebarea: De cate decenii se fac studii cu adevarat stiintifice pe grupe de populatie vegana?!!

Exista in prezent un raport cu adevarat semnificativ intre populatiile vegan (extrem de putin numeroase, comparativ cu celelalte), capabil sa permita afirmatii "categorice" referitoare la absenta substantei X?

In concluzie, studiile de pana la ora actuala sunt nesemnificative pentru a sustine afirmatii categorice, dorite stiintifice.

Insa este evident incontestabil din punct de vedere al sanatatii, ca in zonele restranse de pe glob in care de secole (chiar milenii) se mananca foarte putine "produse" animale din cauza saraciei, dar si a traditiei, nivelul de imbolnavire este foarte scazut. Acesta este un adevar pe care "savantii" carnivori nu-l pot demonta, in ciuda numeroaselor eforturi.

Marile grupuri farmaceutice castiga fonduri de neimaginat din contractele cu guvernele statelor industrializate, care suporta din banii publici ingrijirile acordate bolnavilor de nutritie (diabet, cancer, boli cardiovasculare, obezitate... .. lista lunga). Acesti bolnavi, dusi in spate de toata populatia activa, sunt intr-o proportie covarsitoare fata de cei bolnavi de pe urma altor factori (accidente, viroze, zoonoze, bacterioze). Chiar si acestia din urma, in realitate cad prada bolilor datorita unei imunitati scazute, deseori si aceasta provenita tot dintr-o alimentatie fabricata din "produse" animale si pe deasupra intens procesate (de parca nu era de ajuns).

Nu e nevoie sa sustin o teorie a conspiratiei, ajunge doar sa afirm ca lumea prin ochii acestor grupuri aduse la nivel de colaboratori cu guvernele, este atat de bine sablonata intre "asigurari medicale", "medicamente" , "operatii", "natalitate si puericultura" , "vaccinare", incat este suficient ca sa avem imaginea completa.

O lume in care este ceva ciudat sa se considere cineva sanatos, are nevoie pretutindeni de certificate de sanatate, ba mai rau, in multe state "civilizate" este inca obligatorie vaccinarea de boli care demult sunt considerate eradicate, cum ar fi poliomielita.

Sau se incearca prostirea pe scara larga a unei populatii din ce in ce mai derutata si in cadere libera fata de valorile esentiale ale unei civilizatii care sa-si merite numele, cum ar fi compasiunea, interesul pentru sfere depasind "gratarul duminical" sau artificiile cosmetice provenite din torturarea a tot ceea ce este lipsit de aparare. Se incearca prostirea pentru vaccinarea in masa cu Gardasil, de parca am fi toata populatia feminina subiect al bolilor venerice, deoarece "vaccinul" trateaza in realitate papilomavirusul uman si nicidecum cancerul de col uterin (responsabil de doar 1% dintre cancerele de col).

Astazi este ciudat sa fii considerat sanatos. Este chiar periculos sa-ti atribui o alimentatie simpla, dar care sa goneasca toata industria alimentara si farmaceutica. Toate provenind din chinuirea la foc incet a unor fiinte fara aparare.

Iata de ce, orice metoda este buna (dezinformarea, pretinsa cunoastere fara nici o baza stiintifica, negarea dovezilor si refuzul categoric de a se face teste oficiale pe grupe de vegani si apoi date publicitatii) care sa elimine asemenea idei din mintea unei noi categorii de oameni ce refuza cruzimea, si anume veganii.