De ce nu bem lapte

Steven Gross, doctor in stiinte animale, spune, "Metaforic vorbind, exista o halca de vitel in fiecare pahar de lapte pe care il beti”.

Vehiculata enorm de industria produselor lactate cu scopul de a incita oamenii sa consume lapte, imaginea vacilor pascand linistite pe pajisti si care ne ofera laptele cu bucurie ascunde de fapt o realitate sordida.

De ce nu bem lapte De ce nu bem lapte

Este evident ca pentru a obtine laptele nu omoram vaca. Acesta este motivul pentru care, la prima vedere, consumul de produse lactate nu pare sa implice vreo suferinta pentru animale. Aceasta face insa abstractie de faptul ca pentru a produce laptele, ca orice mamifer, vaca, trebuie sa ramana gestanta, si gestatia trebuie sa aiba loc in fiecare an.

De aici lucrurile se complica. Daca lasam vaca sa alapteze vitelul, vaca va controla si deci, va frana productia de lapte, daunand productivitatii. Viteii sunt lasati langa vaca cateva zile cat consuma colastru. Apoi sunt izolati in boxe sau custi individuale unde sunt alaptati artificial cu substituienti de lapte si lapte pana la intarcare.

De ce nu bem lapte De ce nu bem lapteDe ce nu bem lapte De ce nu bem lapte

Deci vitelul este despartit de mama la doar cateva zile dupa nastere. V-ati gindit la traumatismul la care este supusa mama care nu poate sta cu puiul sau?

Daca puiul este femela, se va alatura celorlalte vaci de lapte. Prima sa gestatie va avea loc la 2 ani; ea va fi fecundata din nou la 3 luni dupa fiecare fatare, prin inseminare artificiala in 76-75% din cazuri. Va fi mentinuta in lactatie minimum 7 luni pe an si mulsul laptelui va continua si pe perioada gestatiei. Vacile gestante se intarca cu doar 60 de zile inainte de fatare – doar ultimile 2 luni inainte de fatare sunt perioada de repaus mamar.

De ce nu bem lapte De ce nu bem lapteDe ce nu bem lapte De ce nu bem lapte

Cresterea intensiva si selectia forteaza animalul sa produca de 10 ori mai mult lapte decat in mod normal, ajungandu-se la 9-11 tone de lapte pe lactatie, numarul mediu de lactatii pe animal este de 2.2-2.5 in viata productiva.

Imaginati-va gradul de extenuare la care este supus organismul vacii ale carui nevoi vitale nu sunt in nici un fel respectate. Randamentul de lapte masoara viata unei vaci.

De ce nu bem lapte De ce nu bem lapteDe ce nu bem lapte De ce nu bem lapte

Printre altele productia intensiva a redus durata de viata (20 de ani in mod normal) la aproximativ 5 ani, varsta la care vacile sunt duse la abator pentru sterilitate, uger ‘compromis’ sau productii mici de lapte.

De ce nu bem lapte

Stiati ca 70% din carnea de vaca provine de la vaci de lapte?

De ce nu bem lapte

Daca puiul este mascul, soarta sa depinde de calitatea carnii sale.

Daca potentialul sau de carne este slab, va sfirsi ca hrana pentru caini si pisici, iar o parte din stomacul sau va fi folosit la coagularea laptelui pentru fabricarea branzei. Cvasitotalitatea tipurilor de branza de pe piata contin deci tesuturi animale. Daca se doreste producerea de carne rosie, vitelul va fi trimis in unitati de ingrasare intensiva unde va fi hranit/indopat in principal cu cereale si mentinut inactiv pentru a evita cea mai mica pierdere de greutate. Daca nu, va face parte din milioanele de vitei expediati in fiecare an in ferme industriale unde va fi inchis alaturi de congenerii sai in boxe strimte, mizere si intunecoase, in aerul plin de amoniac care ii arde ochii.

De ce nu bem lapte De ce nu bem lapte

Stiati ca 90% din vitei sunt crescuti in baterii fata de 10% in libertate?

Indiferent de ‘destinatie’ si indiferent de sistemul de crestere, vacile si viteii sfarsesc toti, fara exceptie sub securea macelarului. Industria produselor lactate este furnizorul direct pentru industria carnii si abatoarelor si de aceea nu pot fi disociate.

Ori de cate ori consumati produse lactate, trimiteti animalele la abator.

De ce nu bem lapte

De ce sa continuati atunci acest consum de vreme ce exista substitutuenti ai lactatelor precum laptele de soia, de orez, de migdale (sub forma de tofu, creme, branzeturi) care sunt la fel de bune si echilibrate ca si laptele de vaca si care nu implica nici exploatarea, nici moartea a milioane de animale? Iar daca va preocupa aportul de calciu, ar trebui sa stiti ca cele mai multe legume verzi, cerealele complete si chiar apa minerala pot furniza calciu in cantitate mare, suficienta.
Oare ce hrana mananca vaca, incat produce laptele cu calciu din reclame?

Pentru ca noi sa le bem laptele, viteii trebuie sa moara.

Intrebare: De ce sa nu mancam produse care nu inseamna moartea animalului?

Gary Francione: Acele produse de fapt inseamna moartea animalului si o suferinta imensa. Animalele folosite pentru a produce lactate si oua traiesc mai mult decat animalele ‘de carne’, sunt tratate mai rau si sfarsesc in abatoare dupa ce se epuizeaza fizic. Exista probabil mai multa suferinta intr-un pahar de lapte decat intr-o bucata de friptura.

"Sa sustii ca exista o diferenta morala intre a consuma carne si a consuma lactate, oua sau alte produse animale este la fel de prostesc ca si cum ai sustine ca este o diferenta morala intre a manca vaci mari si a manca vaci mici." Gary Francione