Retete vegane

Site excelent cu retete vegane, cu poze
http://www.all-creatures.org/recipes.html

Oferite de dna Elena Pridie, autor al cartii "Retete pentru sanatatea noastra"
http://www.buybooks.ro/retete-pentru-sanatatea-noastra.html

Friptura de gluten

100 g gluten, 1 ling. nuca pisata, 2 ling. faina de ovaz (din fulgi de ovaz), 1 l-ta sare, mirodenii, 500 g sos de tomate

Glutenul, nuca pisata si faina de ovaz se pun intr-un castron si se adauga apa calda, punandu-se treptat, nu dintr-o data. Se pune atata apa cat sa rezulte un aluat dur. Acesta se modeleaza cu mana sub forma unui colac cu diametrul de circa 5 cm. Din acest colac se taie cu cutitul felii care se cufunda intr-o oala cu apa clocotita. Se pun toate feliile in apa fiarta si se lasa sa fiarba incet 1 ora. In apa se pun mirodenii dupa dorinta (dafin, cimbru, busuioc, etc.). La sfarsit se pune si sare. Dupa ce au fiert bine se scot cu spumiera din zeama si se aseaza intr-un vas Jena. Deasupra se toarna sosul de tomate. Se da vasul la cuptor 10 min. Friptura de gluten se serveste calda cu cartofi piure, pilaf sau diverse preparate de legume.

Pateu din tofu

300 g tofu, 50-100 ml lapte de soia, 2 ling. suc de lamaie, 1 l-ta sare, 1 ceapa, 2-3 catei usturoi, 1 l-ta boia de ardei dulce

Se pun toate ingredientele in blender si se paseaza bine. Lapte se pune doar putin la inceput, iar apoi cat cere compozitia astfel ca sa rezulte un pate de consistenta potrivita care se poate intinde pe paine. Se serveste ca tartine, pe paine, cu masline, rosii, etc.

Rulada de fructe

200 g curmale, 200 g stafide, 100g grau fiert, 2 ling. coaja rasa de portocala, 100 g nuci tocate marunt, 50 g cocos ras, 200 g ananas taiat bucatele mici si 2 mandarine taiate bucatele mici

Ingredientele, cu exceptia ananasului, cocosului si mandarinelor, se amesteca bine intr-un castron. Apoi se intinde compozitia obtinuta pe o folie de plastic in strat de circa 1 cm. Deasupra se presara ananasul si mandarinele bucati cat mai mici. Se ruleaza frumos, se modeleaza putin la capete, inchizandu-le, si apoi se pune intr-o tavita lunga, se presara cu nuca de cocos rasa si se da la frigider.

Frisca din nuci cashew

100 g nuci cashew, 200 ml apa, 1 ling. miere de salcam

Nucile cashew se piseaza in rasnita apoi se blendeaza cu apa calda si cu mierea de salcam.

Prajitura de curmale

100 g nuci, 3 l-te carob, 200 g curmale, 2 ling. miere, sucul de la 1 lamaie, 200 g nuca de cocos rasa

Nucile se piseaza in rasnita si apoi se amesteca cu carobul si curmalele date prin masina de tocat. Compozitia se intinde cat se poate de subtire pe o folie de plastic. Acest lucru se realizeaza punand deasupra compozitiei o alta folie de plastic care se preseaza apoi bine de tot cu sucitorul sau chiar cu mainile.
Separat cocosul se amesteca cu mierea si sucul de lamaie. Acest amestec se intinde omogen peste compozitia intinsa de pe care avem grija sa indepartam folia de deasupra. Dupa ce s-a intins bine pe intreaga suprafata, se ruleaza cu grija cu ajutorul foliei care se afla sub compozitie, aceasta indepartandu-se treptat. Ruloul subtire obtinut se pune pe o tavita lunga si apoi se da la frigider cel putin cateva ore pentru a se intari bine. Prajitura se tare bucati de cca 1,5 cm latime.

Piftie vegetariana

Piftie vegetariana

1,5 kg cartofi, 3 radacini patrunjel, 1 telina, 1 ceapa, 3 ling. amidon alimentar, 1 l-ta sare, 15 catei de usturoi, 100 g soia texturata cuburi, 2-3 foi de dafin, 1 crenguta cimbru

Legumele se taie in patru. Se pun la fiert in apa clocotita care trebuie sa le acopere cu cca 5 cm.
Separat dafinul si cimbrul se fierb 15 min intr-un litru de apa, apoi se indeparteaza (se scurge zeama prin sita). In zeama respectiva se pun la fiert cuburile de soia si se fierb 15 min. Apoi se strecoara si se pun in 4 boluri de cca 500 g sau farfurii adanci.
Usturoiul se piseaza si se pune la fiert separat intr-o craticioara impreuna cu sarea in cca 100 ml apa. Se lasa sa fiarba 5 minute, apoi se opreste focul.
Intre timp legumele au fiert, se strecoara, zeama punandu-se intr-o cratita pe foc, pe ochiul mic de la aragaz, adaugandu-se si compozitia cu usturoi. (Legumele se vor folosi la alte preparate). Intr-un castronel separat se amesteca amidonul cu putina apa, se omogenizeaza bine si se adauga la supa de pe foc, amestecandu-se continuu. Dupa ce da 2-3 clocote, se ia de pe foc si se pune peste cuburile de soia din boluri. Daca mai ramane din aceasta zeama, se pune separat in alt bol. Bolurile cu piftia vegetariana se pun la rece, unde in scurt timp se vor inchega. in loc de soia texturata se pot folosi bucati din compozitia pentru friptura de gluten, dupa ce a fost fiarta.

Chiftelute de linte

1 cana linte fiarta, 1 cana cartofi piure, 1 cana faina de ovaz, 150 ml suc de rosii, 1 l-ta ulei de masline, 1 l-ta boia de ardei dulce, 1/2 l-ta cimbru, ½ busuioc pisat, 5 catei usturoi pisati, 1 leg. verdeata tocata fin

Faina de ovaz se prepara cu ajutorul rasnitei din fulgi de ovaz. Se amesteca toate ingredientele si se modeleaza chiftelute care se asaza in tava mare de la cuptor in care s-a pus o hartie pergament. Se dau la cuptor la foc potrivit. Dupa cca 20 min se intorc si pe partea cealalta cu o paleta si apoi se mai lasa 15 minute. Se servesc calde cu preparate de legume si cu salate.

Linte cu avocado

1 cana linte rosie, 1 ceapa, 1/2 avocado bine copt, 1 ling. suc de lamaie, 1 l-ta coaja rasa de lamaie, 1/2 l-ta sare

Lintea se alege, se spala si se fierbe cca. 40 min, pana este bine patrunsa. Ceapa se toaca fin. Cand a fiert lintea, se scurge si se paseaza impreuna cu avocado caruia i s-a indepartat coaja si samburele, si cu restul ingredientelor. Se serveste pe paine integrala.

Supa-crema de linte

1 cana linte, 2 cartofi, 2 morcovi, 2 radacini patrunjel, 1 cana suc de rosii, 1 ceapa, 1 leg. patrunjel verde, 1 l-ta sare, 1/2 chimen

Se alege si se spala lintea si apoi se pune la fiert in 2,5 l apa clocotita. Apoi se curata legumele, se taie bucati si se pun la fiert in continuare impreuna cu lintea. Se lasa sa fiarba impreuna inca cca 25 min. in total lintea va fierbe cel mult 40 minute. Se pregateste o alta oala in care se va scurge, peste strecuratoare, supa din oala in care am pregatit legumele. Legumele scurse se vor pune din nou in oala de unde au fost luate unde se paseaza bine cu mixerul. Apoi se pune deasupra lor sucul de rosii, sarea si supa strecurata. Se amesteca bine, se lasa sa mai dea un clocot iar la sfarsit se adauga parunjelul tocat fin. Se pot adauga si cateva bobite de chimen. Se serveste calda.

Salata de linte cu paste fainoase

1 cana linte fiarta, 200 g paste fainoase (spirale sau melcisori), 100 g maioneza de soia, 250 g spanac, 1 l-ta sare

Pastele fainoase se fierb, apoi se scurg clatindu-se putin si se lasa la racit. Se pun apoi in castronul pentru salata si se adauga lintea fiarta, maioneza de soia, sarea si cam jumatate din frunzele de spanac tocate fin de tot. Se amesteca bine. Restul de frunze de spanac se pastreaza – trebuie alese cele mai mici. Se rastoarna salata pe un platou, pe margini punandu-se frunzele de spanac pastrate. Se serveste de indata.

Masa de Craciun fara carne

Masa de Craciun fara carne Masa de Craciun fara carne