Secretele lui Big Mac

Articol postat pe un grup de protectia animalelor francez, APIS

Traducere de Claudia Bregner

De ce un Big Mac apetisant si din "carne de vita 100%", va lasa stomacul greu si moralul in sosete?

Pentru a sti ce se gaseste intr-un Big Mac, ajunge sa intrebi... "Doi hamburgheri, branza cheddar topita, trei felii de chifla, ceapa, castraveti murati, doua foi de salata si un sos inimitabil..." aflam de la punctul de vanzare.

Am putea sa ne oprim aici. Dar ia sa mai cercetam, totusi, un pic.

Ce este, deci, o "chifla"? Ce este un "sos inimitabil"? Facem un clic sau doua pe site-ul lui Mc Donald. Raspunsul e aici. Si evident, ne trezim brusc din reveria simturilor. Reteta de paine parca-ar fi posologia unui medicament: vreo 20 de aditivi chimici se adauga la faina si la apa, agenti antimicrobieni, agenti de textura, coloranti, conservanti de toate soiurile. Marea parte a acestor produse chimice sunt in general utilizate in industria plasticului sau chiar in metalurgie...

Cum de-au ajuns toate aceste murdarii intr-un Big Mac, iata un veritabil mister... De altfel, e mai mult ca probabil ca nimeni nu stie cu adevarat...

Iti vine sa spui ca nici nu mai era nevoie ca si cretinul din "Supersize me" sa inghita timp e o luna in fata camerei trei meniuri Mc Donald's pe zi ca sa demonstreze oamenilor ca acest gen de hranire este nociv pentru sanatate. Ajunge sa citesti lista ingredientelor pe care Mc Donald le pune la dispozitie cu amabilitate tuturor clientilor sai, pentru a intelege ca un hamburgher sau cartofii prajiti Mc Do sunt perfect in-di-ge-ra-bili.

Secretele lui Big Mac

Chifla denumita Big Mac® Bun:
- faina imbogatita (faina de grau rafinata, faina de malt de orz , niacina, fier ("reduced iron"), tiamina, mononitrat, riboflavina, acid folic, enzime)
- apa
- zahar
- ulei de soia si/sau ulei de soia partial hidrogenat

Chifla mai contine si 2% (cel mult) din ingredientele urmatoare:
- sare
- sulfat de calciu E516
- carbonat de calciu E170 colorant alb
- gluten de grau
- sulfat de amoniu E517 stabilizator
- clorura de amoniu E510 - mai sarat decat sarea
- stearil de sodiu lactilat, E481(i) emulsifiant, stabilizant
- esteri micsti acetici si tartrici ai mono si digliceridelor acizilor grasi E472(f)
- DATEM (Diacetyl Tartaric (Acid) Ester of Monoglyceride)
- acid ascorbic E300
- azodicarbonamid E927
- mono si digliceride E471
- mono et di-glicerides etoxile E488
- ortofosfat monocalcic E341(i)
- enzime
- guma guar E412
- peroxid de calciu E930
- faina de soia
- propionat de calciu E282 (conservant)
- propionat de sodiu E281 (conservant)
- lecitina de soia
- graunte de susan
- agent de panificatie

Secretele lui Big Mac

Sosul "inimitabil" (Big Mac® Sauce) :
- ulei de soia
- condiment de castraveti murati (facut din:)
- castraveti murati taiati in cuburi
- sirop de porumb cu continut ridicat de fructoza
- zahar
- otet
- sirop de porumb
- sare
- clorura de calciu (E509)
- guma xantan (E415)
- sorbat de potasiu (E202)
- extract de condimente
- monooleat de polioxietilen de sorbitan (polisorbat 80) (Emulsifiant)
- extract de otet
- apa
- glabenus de ou
- sirop de porumb cu continut ridicat in fructoza
- pudra de ceapa
- boabe de mustar
- sare
- condimente
- alginat de propan -1 E405
- benzoat de sodiu (conservant)
- tarate de mustar
- zahar
- pudra de usturoi
- proteina vegetala (porumb hidrolizat, soia si grau) – (Este vorba in realitate despre glutamat de sodiu)
- colorant caramel
- extract de boia de ardei
- lecitina de soia
- curcuma (colorant)
- disodiu de calciu de EDTA (E385) (conservant de aroma).

Un hamburgher Mc Donald nu mucegaieste niciodata. N-a existat niciodata in el nimic viu. Este hrana androida. Pastrati-l intr-un sertar sau in buzunarul hainei timp de cativa ani... va ramane tot asa. Indestructibil. Aerul si Timpul nu au impact asupra acestei materii. Bacteriile n-o vor nici ele. Ultimul dintre microbi, cea mai mica dintre ciuperci o iau la fuga cand dau de Big Mac. Numai oamenii pot sa inghita o asemenea nenorocire. Ce devine acest fel de mancare in adancurile corpului omenesc? Unde se acumuleaza materiile chimice adunate de-a lungul zilelor? Cine stie...

Cel mai teribil nu este ca aceasta "chestie" exista si ca este chiar mancata. E dreptul androizilor care colonizeaza acum specia umana sa inghita asemenea feluri mutante. Cel mai teribil este ca inca se poate numi aceasta "chestie" "paine", caci nu este paine, ci o impostura de paine. Un simulacru. O minciuna. Ca si cum un stiulete de porumb genetic modificat n-ar trebui sa se mai poata numi "porumb", painea de laborator ca cea a lui Mc Donald n-ar trebui sa aiba dreptul la numele de "paine". Este prima si poate singura batalie pe care ar trebui s-o dea ecologistii si adeptii hranei biologice. Aceea a cuvintelor, a numelui. Intr-o societate in care deja nu se mai deosebeste adevarul de fals, numele n-ar trebui nici ele sa fie uzurpate, caci altfel vom pierde curand orice contact cu realitatea.