Cum a cucerit Smithfield Romania

A U.S. Hog Giant Transforms Eastern Europe

Traducere de Daniela Dragomir

Gigantul american Smithfield schimba estul Europei

In articolul "Gigantul american Smithfield schimba estul Europei", New York Times aminteste ca, in numai cinci ani, americanii au reusit sa isi creeze sustinatori in randul politicienilor din Romania si Polonia.

Mai mult de atat, au absorbit sume mari din fondurile pentru agricultura ale UE si au reusit sa invinga orice opozitie pe plan local, creand un conglomerat de crescatorii de porci, dotate cu sisteme de hranire, grajduri controlate climatic si abatoare.

Amintim ca, desi nu a respectat masurile de biosecuritate, Smithfield a fost ajutata de Valeriu Tabara, seful de atunci al Comisiei de Agricultura din Parlamentul Romaniei.

Cu sustinerea altor politicieni, Tabara a reusit sa treaca un amendament prin care proprietarii de animale aveau dreptul sa fie compensati dupa pierderi cauzate de boala, indiferent daca au fost ignorate masurile de biosecuritate.

Smithfield, sustinuta la nivel inalt in Romania

Inca de la sosirea in Europa de Est, Smithfield a curtat politicieni de varf din Polonia si Romania, cea din urma fiind o tara foarte saraca, cu o populatie 23 de milioane de oameni, cu o guvernare slaba si cu presiune constanta din partea UE pentru a-si rezolva problemele de coruptie.

"In haosul care a urmat erei comuniste, este esential sa stii cum sa iti croiesti drumul. La Bucuresti, Smithfield s-a adresat lui Nicholas Taubman, un bogat om de afaceri republican, care a fost ambasador al SUA in Romania in timpul administratiei Bush. Taubman a insotit toti marii oficiali ai Smithfield in timpul intalnirilor cu presedintele roman si cu premierul", scrie New York Times.

Odata ce liderii de la cel mai inalt nivel din Romania si-au manifestat sustinerea pentru Smithfield, lucrurile au mers ca unse: aproape 12 dintre fermele Smithfield au fost proiectate de firma de arhitectura detinuta de Gheorghe Seculici, un fost vicepremier cu stranse legaturi cu presedintele Basescu, care este chiar nasul fiicei arhitectului.

Basescu nu a avut nici o retinere in a recunoaste legatura cu Smithfield, companie pe care a laudat-o intr-o conferinta de presa comuna cu presedintele George W. Bush din timpul summitului NATO de anul trecut.

"Basescu a apreciat deschis Smithfield. Compania a contribuit cu 20.000 de euro pentru a plati uniformele ceremoniale ale Romaniei de la reuniunile summitului, potrivit Ministerului de Externe", scrie New York Times.

Chiar si ambasadorul Taubman a spus ca accesul la nivel inalt este vital. "Este extrem de dificil sa faci afaceri acolo, daca nu cunosti pe cineva ca premierul sau pe cineva din cabinetul premierului, care sa poata sa le spuna celor vizati ce trebuie sa faca", a spus Taubman.

Noutati:

Smithfield si-a uns secretar de stat in Ministerul Mediului! In persoana fostului director Smithfield Romania. Care are doar 28 de ani!

Primul-ministru Boc l-a uns:
http://www.tion.ro/stiri/timis/articol/fost-director-al-smithfield-romania-numit-de-boc-secretar-de-stat-la-ministerul-mediului/cn/news-20100219-07075064

Smithfield si-a uns secretar de stat in Ministerul Mediului

Cititi ce le-au facut conationalilor lor din North Carolina si de ce au ajuns in Romania! http://www.awionline.org/www.awionline.org/pubs/Quarterly/07-56-04/07_56_4p1415.htm

Alte articole:
Cum a cucerit Smithfield Romania
Afacerile Smithfield in Romania, sub patronajul politicienilor
Zid politic în jurul companiei Smithfield
Romania si "porcii zburatori"