Te numesti progresist – si inca nu ai renuntat la carne?

De Kathy Freston, AlterNet - You Call Yourself a Progressive -- But You Still Eat Meat?
14 Martie 2007

Traducere si imagini Daniela Dragomir

O dieta bazata pe plante este un mod usor, ieftin de a pune capat cruzimii fata de animale si de a reduce poluarea mediului. De ce sunt atat de multi progresisti care inca nu pot renunta la chicken nuggets?

Comunicatul publicat in aceasta saptamana de cercetatori de frunte ai lumii stiintifice mondiala spune fara echivoc: Incalzirea globala este un fenomen la scara mare si foarte posibil datorata omului. Raportul Natiunilor Unite care a fost publicat la scurt timp dupa acesta a indicat punctul critic: “Sectorul cresterii animalelor este un factor major, fiind intre primii 2-3 ca si contributie la cele mai grave probleme de mediu, la orice scara, de la local la global.” Si totusi, atitia environmentalisti continue sa manince carne. De ce?

A fi parte a solutiei este infinit mai simplu – si mai ieftin – decat a cauta sa cumperi un nou hibrid. Putem avea o influenta majora asupra mediului doar printr-o dieta bazata pe plante in loc de una bazata pe animale. Fermele industriale ne polueaza aerul si apa, reduc padurile tropicale, si contribuie la incalzirea globala. Totusi pentru anumiti environmentalisti, ideea de a renunta la friptura de pui este greu de inghitit.

Asa ca m-am gandit sa pun in discutie citeva dintre argumentele pe care prietenii mei – consumatori de carne le invoca pentru a continua consumul de carne. Deci:

Unii erau ingrijorati, isi vor pastra sanatatea fizica alegand alimentatia vegetariana?

Vegetarian

Deja aceasta intrebare nu mai are sens. Jumatate din americani mor de boli de inima sau cancer si doua treimi din americani sunt supraponderali. Asociatia Dietetica Americana spune ca vegetarienii au ‘procente mai reduse de decese cauzate de bolile de inima; nivele mai scazute de colesterol, tensiune arteriala mai scazuta, procente mai mici de hipertensiune, diabet dobindit (tip 2), cancer de colon si prostata.

Vegetarienii supraponderali reprezinta in medie, o treime fata de numarul celor care consuma carne.
Si tocmai am aflat de la reputatul dr. Andrew Weil ca exista ceva in carnea animalelor care se numeste acid arachidonic, sau AA, care cauzeaza inflamatii. AA este un acid gras pro-inflamator. El explica ca bolile de inima si Alzheimer – pe langa multe altele – incep ca procese inflamatorii. Acelasi dezechilibru hormonal care stimuleaza inflamarea favorizeaza si proliferarea celulelor si riscul de transformare maligna. Ei descopera ca inflamatia este cheia pentru multe dintre bolile care fac ravagii. Deci cand mincati carne, ingerati AA care determina inflamarea, care in continuare alimenteaza procesul de imbolnavire. Nu conteaza ca puiul este free range sau ca vaca este hranita cu iarba pentru ca acizii grasi sunt naturali si inerenti in carne.

Cat despre puterea si energia asociate alimentatiei vegetariene, in topul atletilor lumii se afla vegetarieni: Carl Lewis (poate cel mai bun olimpic al tuturor timpurilor), Robert Parish (intre 50 cei mai buni jucatori din istoria NBA), Desmond Howard (castigatorul trofeului Heisman si Super Bowl MVP), Bill Pearl (bodybuilder profesionist, de 4 ori Mr. Universe), Jack La Lanne (Mr. Fitness in persoana), si Chris Evert (campion la tenis). Atletii vegetarieni au avantajul de a beneficia de toate proteinele din plante, carbohidrati complecsi si fibre de care au nevoie fara lestul colesterolului care inchide arterele si grasimile animale saturate care se gasesc in carne si care ii incetinesc. De fapt, Carl Lewis spunea ca: "cel mai bun an de competitii de atletism a fost primul meu an de alimentatie vegetariana."

O persoana a replicat ca padurile tropicale se reduc pentru a cultiva soia, nu carne.

Vegetarian

De fapt, cea mai mare parte a padurii tropicale este defrisata pentru pasuni, si da, de asemenea, padurea tropicala este defrisata pentru a cultiva soia, dar nu pentru consumul uman. Americanii si Europenii nu pot sa creasca domestic, in tarile lor, toata hrana care este necesara pentru a sustine dependenta lor de carne, asa ca agribusiness-ul a inceput sa defriseze padurea tropicala. Intrebati Greenpeace sau alt grup de environment si ei va vor spune ca majoritatea covarsitoare a culturilor de soia (sau porumb sau grau) este folosita pentru a hrani animalele din fermele industriale. De fapt Greenpeace a dezvaluit recent un banner masiv peste un camp de soia din Amazonia care spune: “KFC – Ucide Amazonul” pentru a accentua ideea ca fabricile mari de pui si alte animale de carne cum este KFC sunt raspunzatoare pentru distrugerea Amazonului. E nevoie de multe kg de soia si alte plante pentru a produce doar un kg de carne de animal – asa ca daca sunteti ingrijorati ca padurea tropicala este defrisata pentru pasunat sau pentru a cultiva soia, cea mai buna miscare este sa incetati sa mai mincati pui, porci si alte animale. Daca mai multi oameni are fi vegetarieni, ar fi nevoie de mult mai putin teren pentru a hrani oamenii, si n-ar mai trebui sa distrugem putinele locuri naturale din lume care au mai ramas.

Unii s-au intrebat despre carnea "umana" organica, sau kosher.

Vegetarian

Din pacate, cea mai mare parte a companiilor producatoare de carne, oua si lactate care pretind ca sint eco-prietenoase sau animal-prietenoase, cu pachete acoperite de poze cu staule dragute sunt in fapt aceleasi ferme industriale detinute de corporatii masive si care au angajat un nou consultant de publicitate. De fapt, marcile ca Swine Welfare sau UEP Certified sunt simple marci industriale care incearca sa ascunda abuzul ingrozitor legat in producerea acestor produse. Chiar si fermele "organice" sunt industrializate in moduri care socheaza pe jurnalistii care isi bat capul sa investigheze.

Din pacate "kosher" nu inseamna nimic cand este vorba despre cum sunt tratate animalele in ferme si cel mai mare abator din America de Nord a fost prins cu abuzuri ingrozitoare ale animalelor – spintecand traheea si gatul vacilor vii si mai rau – aparand abuzul ca kosher.

Acestea fiind spuse, nu se poate nega ca un consumator ocazional de carne care se limiteaza la putina carne de vaca care se hraneste pe pasune (nu in ferme industrializate) produce un impact asupra mediului mult mai mic decat vasta majoritate a americanilor. Dar cand iei in calcul ca nici un reputat corp stiintific sau medical nu considera ca a manca animale e sanatos pentru noi, nicidecum necesar, nu trebuie sa ne miram de ecologistii care insista pe consumul produselor pe care le stim ca poluante si consumatoare de resurse (chiar daca ele sunt mai putin poluante si consumatoare de resurse decat alte optiuni similare sau mancate cu moderatie). Ar fi ca si cum ai conduce un SUV care atinge 15 mile /gallon mai degraba decat unul de 10, sau a conduce un SUV 3 zile pe saptamana in loc de 7. Desigur, ar fi mai bine pentru mediu, dar cu atitea moduri mai eficiente de a ajunge de la A la B, nu e nevoie deloc sa conduci un SUV. A manca carne – orice carne – este acelasi lucru: cu atat de multe optiuni vegetariene sanatoase care sunt mai inofensive si mult mai eco-prietenoase decat cele mai bune produse din carne care au existat vreodata, nu e nici o justificare pentru cineva care se considera environmentalist – sau care se opune cruzimii – sa o faca.

Unii sunt preocupati de vegetarienii predicatori sau moralisti sau extremi.

Vegetarian

Si unii considera ca adevaratul mod de a fi vegetarian este cel extrem.
Desi eu in mod cert nu agreez mesajele radicale pe fata, adevarul este cateodata singurul lucru care pare sa ne trezeasca din reverie. Stiu ca a functionat in cazul meu cand am vazut unul din filmele despre abatoare – cu siguranta neplacut, dar mi-a captat atentia.

Rolul miscarilor progresiste de-a lungul istoriei este sa spuna altora sa se opreasca a mai face ceva care este daunator sau degradant (ex. a folosi oameni ca sclavi, hartuire sexuala a femeilor, a forta copiii sa munceasca in fabrici, agresarea mediului). Da, abolitionistii, feministele, activistii pentru drepturile civile au fost numiti extremisti si similar, unii vegetarieni sunt numiti extremisti. Dar poate e din cauza ca vegetarianismul nu este inca o norma culturala. Vechile obiceiuri – si pofte – dispar greu si exista in mod obisnuit foarte multa rezistenta inainte ca lucrurile sa se schimbe. Sunt de origine din sud si mi-a placut friptura de pui mai mult ca orice. Nu voiam sa renunt la bucuria unui gratar de duminica sau a aripilor de pui de vineri noaptea cu prietenii. Accept; inteleg.

Dar totusi, daca vrem sa evoluam – fizic, emotional si spiritual – chiar va trebui sa vedem in ce fel optiunile noastre privind hrana afecteaza nu numai mediul dar, chiar mai important, binele sau suferinta intensa a altor fiinte. Da, intr-adevar, pe de o parte miscarea pentru o alimentatie bazata pe plante poate parea extrema pentru ca cei mai multi oameni nu fac asta. Dar pe de alta parte, putem avea la fel de bine crenwursti de soya si veggie burgers la gratar, si sa ne simtim multumiti.

Cred cu convingere ca vegetarienii nu trebuie sa se transforme intr-un stereotip al intolerantei, ca noi nu trebuie sa fim moralisti, bineinteles, dar asta nu inseamna tacere, inseamna rabdare si tact.

Cativa m-au intrebat despre carne in lumea in curs de dezvoltare, sau pentru eschimosi si inuiti.

Vegetarian

Daca esti eschimos sau daca traiesti in Africa sub-sahariana si citesti acest blog, nu am resentimente pentru carnea pe care o mananci; ar fi o prostie din partea mea sa fac asta. Dar daca citesti asta intr-o tara dezvoltata unde aproape toate animalele mananca mai degraba hrana animala decat iarba, sunt crescute in ferme industriale mai degraba decat traiesc in gospodarii sau sunt vanate, si tu ai optiuni vegetariene din abundenta pretutindeni in jurul tau, discutia despre oameni care au optiuni de hrana limitate nu e valabila in cazul tau.

Unii sunt preocupati ca e greu sa fii vegetarian.

Vegetarian

A fi vegetarian nu este chiar sacrificiul suprem – mergi si vezi pozele pe orice site de retete vegetariene, iti vor demonstra asta. Hrana vegetariana si vegana este peste tot (chiar si Burger King are un veggie burger!). Cei mai multi, daca nu toti, magazinele alimentare mari au lapte de soia, carne vegetala (chicken nuggets, BBQ ribs, beurgers, soy sausage), branza vegana si inghetata de soia. Daca nu gasesti ce doresti la magazine, cele mai multe vor comanda pentru tine. Multe restaurante au optiuni vegetariene din belsug (in special cele tailandeze, etiopiene, mexicane si alte restaurante etnice, care sunt favoritele mele oricum). Sigur, unii vegetarieni vor prefera sa nu manance hrana care a fost gatita pe acelasi grill cu carnea, dar nu sunt ingrijorata de asta (nu produce mai multa suferinta animalelor sau mai mult rau mediului). Puteti gasi retete vegetariene deosebite pe www.VegCooking.com.

De asemenea as dori sa discut cele mai des intilnite 5 explicatii pe care le-am intilnit la consumatorii de carne cu privire la consumul de carne:

Nr. 5 – Oamenii au mancat intotdeauna animale – e normal.

Vegetarian

Intii, evolutia noastra spre moralitate umana este marcata aproape in intregime de incercarea noastra de a depasi legea "cel puternic face legea" a junglei. Poate fi intr-adevar natural pentru cel puternic sa domine pe cel slab, dar asta nu inseamna ca noi ar trebui sa suportam asta.

Al doilea, organismul uman nu are nevoie de carne sa fie sanatos – dimpotriva. Carnea animala contine cholesterol si grasimi saturate, care nu sunt bune pentru organismul nostru. S-ar putea sa fi avut nevoia de a manca carne acum mii de ani, in timpuri de lipsa a resurselor ca vanator-culegator, dar nu mai avem nevoie acum, si ne va fi mult mai bine fara. Cititi eseul dr. Milton Mills pentru mai multe informatii pe tema daca fiziologia umana este proiectata pentru consumul de carne.

Cel mai rau, oamenii care spun asta o folosesc in general ca sa justifice faptul de a cumpara aceeasi carne care provine din ferme industriale gigant, complet nenaturale, unde animalele sunt ingramadite in custi mizere si nu li se permite sa faca nimic din ce e natural pentru ele – nimic, niciodata (sa respire aer curat, sa stea la soare, sa-si creasca puii, sa se scalde in praf, sa formeze grupuri sociale etc). Puii in industria oualelor au jumatate din cioc taiat, purcelusii in industria de carne au coada taiata etc.

(va rugam sa cheltuiti 10 minute pentru a vedea filmul pe http://www.meat. org)
Acesta e modul in care 99% din gaini si curcani, 95 % din porci, oua, carnea de vita si lactatele ajung in farfuriile noastre.
In cele din urma, daca doriti atat de mult sa fiti natural, ganditi-va un moment la raul pe care il faceti mediului inconjurator mancind carne – orice carne. La sfirsitul zilei, in ceea ce ma priveste, nu avem nevoie sa mancam carne, ne este mai bine fara ea, si produce suferinta animalelor.

Nr. 4 - "animalele nu sunt egale cu oamenii, n-ar trebui sa fim asa preocupati de ele"

Vegetarian

Nu sunt de acord cu profesorul Peter Singer de la Princeton in multe chestiuni, dar aici cred ca el are dreptate: "Cand nonvegetarienii spun ca problemele oamenilor sunt pe primul loc nu pot sa nu ma intreb ce anume fac ei pentru fiintele umane care sa ii poata obliga sa continue exploatarea nechibzuita, barbara a animalelor de ferma." Ceea ce inseamna: Foarte bine, nu cheltui timp deloc pe probleme legate de animale, dar te rog nu plati alti oameni sa abuzeze animalele, adica ceea ce faci cand cumperi pui, porc sau alte produse animale. Si aminteste-ti: o alimentatie vegetariana este cea mai buna alimentatie pentru planeta, si mananca ca si cum planeta ar depinde de asta, pentru ca s-ar putea sa conteze.

Nr. 3 - au existat multi consumatori de carne - artisti straluciti, ca Picasso si Mozart, si ei nu puteau sa se insele

Vegetarian

Ma indoiesc ca cineva o sa sugereze ca vegetarienii Steve Jobs, Leonardo da Vinci, Pytagora, Albert Einstein, Lev Tolstoi sau Mohandas Gandhi au fost straluciti pentru ca erau vegetarieni. Si de asemenea nu cred ca cineva poate aduce argumentul ca mancatorii de carne si-au atins varful creatiilor lor ca urmare a alimentatiei. Interesant, studiile arata ca vegetarienii sunt mai destepti decat mancatorii de carne, dar probabil nu este o cauzalitate aici – este probabil pentru ca oamenii atenti tind sa puna intrebari mai profund, de aici decizia lor de a deveni vegetarieni. Exista un studiu al British Medical Journal despre faptul ca vegetarienii sunt mai isteti decat consumatorii de carne.

Nr. 2 - unde tragi linia? Ar trebui sa protejam insectele? Care este diferenta intre a omori plante si a omori animale? Toate sunt vii.

Vegetarian

Teologul si creatorul Narniei CS Lewis s-a opus in mod categoric testarii pe animale din motive crestine, si a aratat celor care pun aceasta intrebare ca intrebarea este lipsita de sens, ei deja stiu si inteleg diferenta intre plante si animale. Orice cititor se va cutremura de oroare imaginindu-si ca da foc unei pisici sau ca loveste un caine in cap cu o bata de baseball – pentru ca noi stim ca aceste lucruri produc suferinta animalelor. Dar nimeni dintre noi nu se simte la fel imaginindu-si ca smulge buruieni sau tunde gazonul – pentru ca stim ca buruienile si gazonul nu au capacitate sa simta suferinta. Puii, porcii, pestele si vitele toate simt suferinta in acelasi mod si in acelasi grad cu orice caine sau pisica. Priviti-le doar fetele si limbajul gesturilor in aceste filme filmate cu camera ascunsa; ascultati versiunile animale ale tipetelor. Va asigur ca iarba nu sufera cum sufera aceste biete fiinte.

Nu sunt sigur despre insecte, totusi incerc sa le trec sub beneficiul indoielii de cate ori este posibil. Da, cand merg pe strada sigur calc pe insecte. Dar faptul ca nu pot sa opresc toata cruzimea inseamna ca nu trebuie sa fac efortul sa opresc o mare parte a sa? Desigur nu. Asta ar insemna sa spui ca daca conduci o masina, nu ar trebui sa-ti faci probleme cu reciclarea materialelor.

Si justificarea Nr. 1 pentru a consuma carne: Carne nu ma ucide, si imi place.

Vegetarian

Fara indoiala – aceasta este punctul de rezistenta, de fapt sigurul raspuns sincer dupa parerea mea. Mai mult ca sigur, daca nu veti face intoxicatie grava cu urmatorul pui insuficient gatit sau nu va inecati cu o bucata de friptura, carnea nu va ucide imediat. Dar sansele sunt foarte mari ca mancand carne sa reduceti speranta de viata (si calitatea) pe termen lung. American Dietetic Association (grup cuprinzand cercetatori in nutritie si doctori etc) spune ca in randul vegetarienilor sunt mai putine cazuri de boli de inima, cancer, diabet si obezitate decat in randul consumatorilor de carne. Unii argumenteaza ca pentru fiecare studiu exista un altul care spune contrariul, dar in acest caz nu este adevarat. Veti incerca din rasputeri sa gasiti un corp medical sau stiintific cu reputatie care sa nu fie de acord cu simplul fapt ca vegetarienii sunt o categorie cu acelasi risc de fi supraponderali, dar cu un risc mult mai mic de a face cancer sau boli de inima. Intr-adevar, si daca nu m-ar preocupa suferinta animalelor si degradarea mediului, tot as fi vegetarian pentru ca aceasta este cea mai buna alimentatie pentru sanatatea mea. Si cum am mai spus, consumul de carne sustine cruzimea fata de animale si degradarea mediului, totul de dragul preferintelor papilelor gustative (care pot fi suficient satisfacute de variantele delicioase de carne vegetala).

In incheiere:

Unul dintre aspectele vegetarianismului care este cel mai adesea ignorat este cata putere ofera. Personal cred ca integritatea actiunilor cere printre alte lucruri sa incercam sa traim intr-un mod cat se poate de constient si plin de compasiune. Pentru mine asta inseamna ca daca exista ceva ce nu as face eu insumi, nu ma simt bine platind pe altcineva sa faca acel lucru in locul meu. Deci eu insumi nu cauzez moarte sau suferinta animalelor si nici nu sustin abatoarele, intrega piata a uciderii, cumparind de la magazin aceste biete animale taiate in bucati si ambalate in tipla.

Noi suntem o natiune de iubitori de animale, ne oripileaza sa auzim despre cazuri de caini ingropati de vii sau aruncati in mijlocul traficului. Dar puii si porcii si alte animale merita la fel compasiunea noastra. Ele sunt animale inteligente care simt suferinta si frica, si totusi sunt tratate oribil, si din pacate, nu exista legi sa le apere. Nu trebuie sa ma credeti pe cuvant, vedeti filmul lui Alec Baldwin Meet your Meat si convingeti-va singuri de ce se intimpla.

Ne opunem muncii prost platite si exploatarii copiilor si ne ingrozeste gandul ca exista copii care muncesc in tarile in dezvoltare. Dar abatoarele americane inseamna munca prost platita. Ei angajeaza imigranti care muncesc ilegal si care nu se pot apara de teama de a nu fi deportati. Conditiile in aceste locuri de munca sunt atat de proaste incat cifra anuala de afaceri realizata pe liniile de sacrificare a animalelor, raportata la numarul angajatilor e atat de mica ca nici nu se observa. Ca sa aflati mai mult, cautati pe websitul organizatiei muncitorilor, despre lupta lor impotriva Smithfield Foods (cel mai mare producator de carne de porc si curcan, care detine Butterball).

Suntem preocupati de mediu si ne displace sa vedem un Hummer in parcarea magazinului de produse alimentare. Dar indiferent de cantitatea de combustibil pe care o consuma un Hummer, sau de cate gaze cu efect de sera emite, daca mancam carne, luam o decizie constienta care este chiar mai risipitoare si poluanta. In completare la recenta lucrare a mea "Vegetarian is the New Prius", cititi "The Case Against Meat" sau "How Poultry Producers Are Ravaging the Rural South", doar citeva exemple.

Americanii si europenii mananca carne pentru ca asta e alegerea lor, nu pentru ca nu exista alta optiune. Si noi facem asta pe seama animalelor, oamenilor si mediului.