Traditii 'sfinte' la romani

Taierea porcului

http://www.youtube.com/watch?v=kxbVE0bCbvk&feature=related

http://www.youtube.com/watch?v=V8Q5bS5ZMqU&feature=related

http://video.google.com/videoplay?docid=-8294428822209137979

http://www.leafpile.com/TravelLog/Romania/Farming/Slaughter/Pig/Pig.htm

Pentru cei din lumea satului - si nu numai - acesta este un mod de viata – ciclul se repeta mereu.
Taranii isi trateaza animalele cu grija pana in ziua cand ele sunt gata de injunghiere.
In acea zi ei leaga piciorul porcului peste piept, dezechilibrandu-l, punandu-l la pamant. In acest moment animalul realizeaza iminenta mortii, si ca cei care l-au hranit toata viata sunt de fapt inamicii sai. Urletele si strigatele ascutite nu-i aduc mila. Trei oameni se lupta sa-l lege cu a doua funie si-i intind picioarele inapoi pentru a-i expune gatul.
O intepatura da drumul unui suvoi de singe, si moartea vine dupa cateva minute de strigate de ajutor la care nu e nimeni sa raspunda. Animalul striga la fel de puternic ca un dinozaur pe moarte.
Acum chinul porcului aproape s-a incheiat, dand fiecaruia cate o spaima, si facand pe cei trei oameni sa se simta usurati cand animalul a murit.
Dupa ce se spala, raman in continuare sa munceasca doua persoane: 2 dintre barbati dispar si gospodina casei vine in ajutorul lui Petru.
Ca sa-l curete de par, il acopera cu paie si-i dau foc.
Arderea se repeta de cateva ori, razuindu-se parul dupa fiecare ardere.
Petru se odihneste o clipa, cu tuica in mana.
Porcul este tarat afara din balta de sange.
Puii profita de resturile chilipir.
Ochii porcului sunt scosi pentru ca sangele sa se scurga mai rapid, si sunt aruncati.
Dupa ce porcul este ars de cateva ori, copitele se scot si se arunca.
Urechile au fost incalzite atat de mult incit acum sunt coapte. Sunt considerate ‘tratatie’.
Toata lumea foloseste o usa pentru transarea porcului.
Porcul care tocmai a fost injunghiat are 240 kg si e nevoie de 5 oameni ca sa fie urcat pe masa de despicat.
Porcul se spala de sange. Aceasta este a 3-a spalare.
Primele care se despica de trunchi sunt picioarele, taiate cum se taie crengile, taiate si jupuite.
Urmatoarea prioritate este separarea capului, care are nevoie de mai multa fierbere.
Mama Marioarei a murit in urma cu cateva saptamani, asa ca ea, la cei 40 de ani, invata pentru prima data cum sa transeze porcul. Petru, vecinul ei, ii transmite aceasta intelepciune apreciata in vremurile lui.
Se opintesc sa deschida craniul. Se deschide mai repede cu o toporisca.
Dupa ce au despartit capul, trec la despicat spinarea porcului, slanina se scoate.
Marioara cara grasimea de pe spate, slanina. Dupa ce este afumata, devine parte principala a hranei lor de peste an.
Intestinele sunt aruncate intr-un cos imbracat cu plastic. Din acest moment lucrurile incep sa ‘miroasa’.
Organele sunt scoase si merg la supa.
Spinarea se desprinde de pe o masa de carne care se tot subtiaza.
Se munceste cu stoicism la temperaturi scazute. Acum 2 ore Marioara se plangea ca i-au inghetat mainile.
Vezica porcului contine aproape 2 litri de urina.
Un capat al vezicii se leaga pentru a pastra continutul toxic inauntru.
Marioara foloseste urina din vezica ca sa spele de sange pietrele.

http://www.leafpile.com/TravelLog/Romania/Farming/Slaughter/Pig/Prepare%20Pig/PreparePig.htm

Cum se prepara ‘deliciile’

Ati auzit vreodata spunandu-se ca a face carnati e o treaba ‘murdara’?
De asemenea miroase rau. Toata treaba incepe prin a pune la fiert partile tari si organele cu sange, timp de cateva ore.
In timp ce Marioara sorteaza intestinele, Petru razuie carnea rosie pentru carnatii afumati.
Marioara sufla aer in intestine, sa nu fie rupte.
Petru pregateste reteta familiei: ardei iute, sare si usturoi.
Carnea cruda se da prin masina de tocat. Se umplu carnatii.
In timp ce Sanda scoate afara maruntaiele ca sa le spele si sa le dea cainilor, Petru incepe sa sorteze cei 18 metri de intestine ramasi.
Procesul se reia cu o reteta diferita, folosindu-se de data asta carne fiarta si mult orez.
Intestinele se spala cu apa.
Intestinul gros trebuie de asemenea sa fie legat. In final carnatii se fierb in supa de porc.
Vezica porcului se umple si se coase.
Porcul in forma lui procesata umple atat peretii, cat si podeaua.
A doua zi se vor spala uneltele care s-au folosit.
Urmeaza masa dupa o zi de munca de 11 ore.