8 motive pentru a renunta imediat la consumul de lapte

8 Reasons You Should Stop Drinking Milk Now
27 Octombrie 2009

Traducere de Daniela Dragomir

8 motive pentru a renunta imediat la consumul de lapte 8 motive pentru a renunta imediat la consumul de lapte

Ce poate fi mai american decat un pahar de lapte? Adica laptele vacii. In lumina acestei perceptii comune, mustatile de lapte trebuiau de mult adaugate pe lista mereu in crestere a miturilor americane. Fiintele umane nu sunt proiectate sa consume alt lapte decat laptele uman (bineinteles doar pe timpul cat sunt sugari). Asa cum veti vedea in continuare, consumul de lactate – lapte, brinza, iaurt, smantana, inghetata, nu este ‘verde’ si nici sanatos.

Este de asemenea un cosmar pentru vaci. In cateva cuvinte cei de la GoVeg descriu situatia astfel: “Cele 9 milioane de vaci care traiesc in ferme de vaci de lapte in Statele Unite isi petrec cea mai mare parte a vietii in grajduri sau in complexe de crestere unde noroiul se amesteca cu balegarul, iar bolile sunt explozive. Vacile crescute pentru lapte sunt inseminate in mod repetat. Puii lor sint indepartati pentru ca oamenii sa poata bea laptele destinat viteilor. Cand trupurile lor extenuate nu mai pot da lapte suficient, sunt trimise la abatoare si tocate pentru burgeri.

Nu a fost niciodata mai simplu sa traim fara lactate.

Iata in cele ce urmeaza cateva motive pentru a va aduce pe o cale mai ‘verde’, fara cruzimi fata de animale, fara lapte.

8 motive pentru a renunta imediat la consumul de lapte 8 motive pentru a renunta imediat la consumul de lapte

  Motive de mediu pentru a evita laptele
 1. Vacile de lapte produc dejectii
  Foarte multe dejectii. De fapt, vaca de lapte medie produce in fiecare zi 120 pounzi (54,5 kg) de gunoi adica mai mult decat produc 2 duzini de oameni, dar fara toalete, canale pentru ape uzate, sau fabrici de epurare a apei.

 2. Dati-mi voie sa subliniez: vacile de lapte produc multe, foarte multe dejectii (si gaze cu efect de sera)
  California produce 1/5 din totalul productiei nationale de lapte.
  Potrivit MilkSucks.com, “in Central Valley din California, vacile produc tot atatea excremente cat un oras cu 21 milioane de locuitori, si chiar si o micuta ferma de 200 de vaci va produce la fel de mult azot cat deverseaza o comunitate de 5.000 pana la 10.000 de locuitori in apele reziduale, conform unui raport al Senatului SUA asupra gunoiului de la animale."

 3. Productia de lapte conduce in cele din urma la schimbarea climei
  Industria lactatelor este o extensie a industriei vacilor pentru carne (vacile de lapte care isi pierd "performantele" sunt trimise la abatoare dupa o medie de 4 ani, adica o 1/5 din durata lor normala de viata), ceea ce inseamna ca industria lactatelor joaca un rol major in crearea schimbarilor climatice.

  Iata ecuatia: Industria lactatelor foloseste vacile inainte de a le trimite la taiere catre industria carnii de vaca care este recunoscuta acum ca un cosmar pentru mediul inconjurator.

  “Conform unui raport al natiunilor unite", scrie Brian Merchant, "vacile contribuie major la schimbarea climatului ... Contribuind la eliberarea a 18% din dioxidul de carbon, vacile emit mai mult gaz cu efect de sera decat toate masinile, avioanele, si toate celelalte forme de transport la un loc". Ceea ce inseamna ca industria care exploateaza toate vacile, inclusive cele de lapte – este legata de practici distructive ca defrisarile si infestarile datorate dejectiilor.

 4. Laptele contine adesea ingredienti nedoriti
  Prin metodele industriale curente, laptele de vaca este adesea un produs bovin toxic din ingrediente fabricate de om precum hormoni creati prin bioinginerie, antibiotice (in SUA 55% din antibiotice se administreaza in zootehnie), si pesticide – toate acestea sunt daunatoare pentru noi si pentru mediu.

  De exemplu, otravirile accidentale cu pesticide ucid in jur de 355.000 de oameni annual pe tot globul. In plus medicamentele pompate in zootehnie adesea se reintorc la noi prin apa pe care o bem.
 5. Ceea ce ne duce la ...

  Motive legate de sanatate pentru a evita laptele
 6. Laptele vacii este pentru vaci
  Formula biochimica a laptelui de vaca se potriveste perfect rolului de a transforma un vitel nou nascut de 65 pounzi (30 kg) intr-o vaca de 400 pounzi (182 kg) intr-un an. Contine, de exemplu, de 3 ori mai multe proteine si de 10 ori mai multe minerale in timp ce laptele uman este mai bogat in acizi grasi - de 10 ori, in selenium - de 3 ori, iar calciul este la jumatate. Unora s-ar putea sa le placa laptele de vaca, insa consumul lui este pe cat de inutil pe atat de potential daunator.

 7. Laptele este de fapt o slaba sursa de calciu
  Oamenii, ca si vacile dealtfel, obtin tot calciul necesar dintr-o alimentatie bazata pe plante.

 8. Contrar convingerii populare, laptele poate sa creasca probabilitatea osteoporozei
  Este inca larg acceptata ideea ca produsele lactate va intaresc oasele si va ajuta la prevenirea osteoporozei, dar studii arata ca hrana provenind din surse animale (precum laptele) creste aciditatea singelui. Daca aciditatea creste, sangele “fura” calciul din oase pentru a creste alcalinitatea. Desi acest proces face minuni pentru a mentine echilibrul pH-ului din sange, el pregateste oasele saracite astfel de calciu pentru osteoporoza.
  Asa cum explica John Robins, “Singurul studiu care incepe de fapt sa sugereze ca produsele lactate pot ajuta (in prevenirea osteoporozei) a fost platit de insusi Consiliul National al Lactatelor".

 9. Laptele ingrasa
  In 2005, the Harvard School of Public Health a facut urmatoarea apreciere despre consumul produselor lactate:
  "3 pahare de lapte degresat adauga zilnic peste 300 de calorii. Ceea ce este o adevarata problema pentru milioanele de americani care incearca sa-si tina sub control greutatea. Mai mult, milioane de americani au intoleranta fata de lactoza, si chiar si mici cantitati de lapte sau lactate le produc dureri abdominale, crampe, balonare sau alte probleme.

  Este usor sa traiesti fara lactate.

Iata 7 retete vegane simple prin care sa alegeti calea buna de urmat:
http://planetgreen.discovery.com/food-health/easy-vegan-recipes-veganism.html